Екстровертите имат повече проблеми със съня

Хората, които се социализират по-лесно, е по-вероятно да страдат от проблеми със съня, сочи изследване, цитирано от „Дейли телеграф“.
Учените установили, че екстровертите, прекарващи половината от деня си сред хора, са по-податливи на лишаване от сън в сравнение с интровертите. 48 души са участвали в изследването. Те били оценени по техните лични характеристики, след което половината били разпределени в социално богата среда, а останалите били изолирани. Качеството на съня им било наблюдавано от изследователи от Центъра за военна психиатрия и неврология към института за научни изследвания „Уолтър Рийд“ в Мериленд.
“Екстровертите, изложени на социално богата среда, показаха по-голяма уязвимост към последващо лишаване от сън в сравнение с екстровертите, които попадат в среда, в която не могат да общуват толкова активно“, обясни водещият изследовател д-р Трейси Руп. Резултатите показват, че способността на интровертите да издържат на ограничен сън остава почти незасегната от социалната среда. Като цяло изследването показва, че качеството на съня на индивидуалния човек зависи от неговия характер и способността му да се социализира и интегрира, както и че сънят не зависи от динамиката на средата.


Станете почитател на Класа