Животът в детелината на хаоса

Животът в детелината на хаоса
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2024
  • Сподели:

В СГХГ бяха представени новите книги на поета Иван Теофилов – сборника с избрана поезия "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм", ново издание.

 

 

Иван Теофилов е роден в Пловдив, учил е във ВИТИЗ и е работил като драматург и режисьор в големи театри из страната. Бил е редактор на библиотека "Поетичен глобус" в изд. "Народна култура" и на отдел "Поезия" в списание "Пламък". Първата му стихосбирка – "Небето и всички звезди" – излиза през 1963 година.

 

 

 

С поезията си Теофилов е пример за много от по-младите български поети. Носител е на националните литературни награди "Пейо Яворов", "Иван Николов", "Христо Г. Данов", "Орфеев венец" и редица други отличия. Ако някой може да каже нещо за хода на времето, това е Иван Теофилов, който е живял в три Българии. Днес му отдаваме дължимата почит.

На какво се дължи култът към поезията на Теофилов, разкрива репортажът на Дарина Маринова от творческата среща  и представянето на "Антология на българския символизъм", ново издание, и поетическия сборник "Детелина на хаоса" в СГХГ. 

Документални фрагменти от вечерта, авторско изпълнение на Иван Теофилов и думите на Георги Господинов и Иван Ланджев.

Станете почитател на Класа