Служители от фонд "Култура" се оплакват от политически натиск

Служители от фонд "Култура" се оплакват от политически натиск
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.03.2024
  • Сподели:

Напрежение във фонд "Култура". Служители твърдят, че работят под институционален и политически натиск след освобождаването на изпълнителния директор на фонда Сава Драгунчев.

 

 

Преди дни в социалните мрежи се появи информация от депутата на ГЕРБ-СДС и председател на комисията по култура Тома Биков, че изпълнителният директор Сава Драгунчев е обявил програми от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 25 милиона. Там той заявява още, че правилата, които са изработени, са различни от договорените от Европейската комисия и така страната ни може да загуби 200 милиона лева.

Екипът на фонда смята,че свобождаването на изпълнителния директор е не само незаконосъобразно, но на практика би спряло и администрирането на процедурите за финансиране по националния План за възстановяване и устойчивост, по които се очаква да бъдат финансирани проекти за близо 80 милиона лева.

"Тиражирането на освобождаването сегашния изпълнителен директор на фонд "Култура" продължава вече една година. Ще си позволя да споделя и обществените нагласи, които умишлено се манипулират, дори до някаква степен за цялата работа на фонда", каза Теодора Захариева, главен експерт "Програми и проекти" към НФК.
Потърсихме за коментар Сава Драгунчев, но той отказа. До края на работния ден от министерството на културата нито потвърдиха, нито отрекоха за остраняването му.

Станете почитател на Класа