УЕФА призовава играчите на Евро 2020 да не премахват бутилките на спонсорите

УЕФА призовава играчите на Евро 2020 да не премахват бутилките на спонсорите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.06.2021
  • Сподели:

УЕФА поиска играчите на 24-те отбора на Евро 2020 да спрат да премахват напитките на спонсориращите марки от масата по време на пресконференции, съобщава АП.


По този начин управителният орган на европейския футбол отговори на тенденцията, стартирана от Кристиано Роналдо, който по време на пресконференция след мача между Унгария и Португалия изтегли две бутилки кока-кола и ги замени с бутилка вода, пускайки лозунга да се пие вода, а не газирано. По-късно португалската звезда беше последвана от французина Пол Погба, който махна бира Heineken, и италианеца Мануел Локатели, който също реши да се отърве от двете бутилки кола.


Директорът на турнира Мартин Кален каза " УЕФА е установила контакт с отборите по този въпрос". „Важно е, защото доходите от спонсорите са значителни за турнира и за европейския футбол, а договорните задължения, свързани със спонсорите, са част от регламентите за шампионата, подписани от националните федерации", подчерта той.


Освен това той заяви, че УЕФА не е предприела никакви дисциплинарни мерки, като гарантира, че конфедерацията няма намерение да глобява директно играчите, предаде Ройтерс. Всяка санкция би била решение на националните федерации, добави той.


Coca-Cola и Heineken са сред 12-те най-големи спонсори на Евро 2020, допринасяйки за общите приходи на УЕФА от турнири от близо 2 милиарда евро (2,4 милиарда долара). Въпреки че стойностите на отделните споразумения на спонсорите не са публикувани, организацията е получила 483 милиона евро (576 милиона долара) от спонсорски споразумения с 10 партньори в последното европейско първенство, проведено във Франция през 2016 г.


Играчите също косвено получават пари от бизнес приходите на турнира чрез своите национални федерации и клубове. 24-те национални асоциации, които се състезават в Евро 2020, ще си поделят 371 милиона евро (442 милиона долара) в награди на УЕФА, които обикновено помагат за изплащането на бонусите на футболистите.

Станете почитател на Класа