Криза на демокрацията? Кадровичката на Прокопиев знае най-добре!

Криза на демокрацията? Кадровичката на Прокопиев знае най-добре!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2024
  • Сподели:

Оваканти ли се място в Министерския съвет и една вече бивша вицепремиерка, вътрешен министър и посланик в Израел мигновено изскача от сенките и се приземява в нечий ефир. За да раздава съвети и присъди.

 

 

 

След като крахът на ротацията през март, последван от сформирането на служебния кабинет, сложи край на тура й из де що телевизионни студиа има в страната, поисканите преди дни от премиера Димитър Главчев рокади в МС активираха ново TV турне на Румяна Бъчварова.

Социоложката, която от 2009 г. до 2013 г. бе началник на кабинета на тогавашния премиер Бойко Борисов, а в последствие стана и вице по коалиционната политика във второто му правителство, се появи в днешния сутрешен блок на bTV, за да обяви гръмовно, че „политическата ситуация, в която се намираме, е извън всякакви рамки на разумното обяснение“.

А също, че не само сме на прага на политическа и конституционна криза, а „може да има криза на демокрацията“. „Не трябва да се предлагат промени в Конституцията, без да знаеш какви са последиците, не трябва да предлагаш законодателство, без да знаеш какви ще са усложненията от него. Не трябва да правиш предложения, които ще усложнят ситуацията и ще разклатят държавността“, отсече Бъчварова.

И по принцип е права, с едно огромно, условно НО. Защото, ако има някой, който знае от кухнята как се клати държавността и вече години наред тласка демокрацията в страната ни към криза, то това е човекът, в полза на когото Бъчварова също вече над десетилетие играе ролята на къртица в ГЕРБ и пробутва кадрите му във властта.

За тези, които още не са се досетили кой е той, ще уточним - бизнесменът с олигархични щения към политиката и медиите Иво Прокопиев.

Същият Прокопиев, чийто кръг „Капитал“ е пуснал пипала във всяка сфера на обществения живот в страната, акуширайки на нови и нови формации с една единствена цел – да гарантират постоянния му достъп до публичните ресурси и до властовите, контролни и разследващи институции. За да си гарантира, че ще продължава да държи в хватка държавата иззад кулисите и от сенките.

Впрочем именно последното подобно политическо създание на кръга „Капитал“ – ПП-ДБ, измисли, внесе и наложи текста за служебните правителства в Конституцията, породил вече куп драматургии за само няколко седмици.

Така че Бъчварова, която лично наложи на политическата сцена лидерите и на ПП в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, и на ДБ – в лицето на Христо Иванов, знае от първо лице за какво говори.

Друг е въпросът, че за пореден път – по любимия прийом на Прокопиев, се опитва да прехвърли вината върху останалите формации в НС, говорейки безадресно и спестявайки имената на истинските отговорници. Просто следва опорките, спуснати й от ръководителя на кръга „Капитал“. В изпълнението на които също така за пореден път се опита да изкара „политическа поръчка“ аферата с Агенция „Митници“.

„Не може институциите да действат по политическа поръчка“, заяви социоложката в коментар на арестите и обвиненията по скандала и по-специално – намесата в него на бившия главен секретар Живко Коцев. Защо счита, че става въпрос за поръчка, остана загадка.

Особено на фона на факта, че снимките, запечатали пудели, разнасящи пачки и дружески прегръдки и сбирки на високопоставени политици и полицаи като Коцев и Бойко Рашков с контрабандисти, идват именно от телефона на бившия главен секретар на МВР. Телефон, предаден от него доброволно на разследващите в опит да си осигури имунитет като защитен свидетел.

Ситуацията е дотолкова абсурдна, че дори съдът, гледащ мерките за неотклонените срещу арестуваните до този момент по аферата, попита защо Коцев не е подведен под отговорност. Пропуск, поправен в сряда, когато бившият главсек също се сдоби с обвинения по аферата, ставайки петия, подведен под отговорност за нея.

Заедно с бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Никола Николов-Паскал, сочен за ръководител на организираната престъпна група за контрабанда, пране на пари и натиск и още двама негови приближени – баща и син Димитрови – Марин и Стефан.

На фона на фотосите, запечатали черно на бяло кръгът, облагодетелствал се от контрабандата, а също и на разкритията от половингодишното разследване, направено от ДАНС преди да се пристъпи до арестите, обявяването на тази афера за „политическа поръчка“ е ни повече, ни по-малко покъртителен опит за антикризисен пиар.

Чиято цел е да минимизира щетите по имиджа на ПП-ДБ, към които сочат всички следи от скандала. На Прокопиев и кадровичката му обаче това не се харесва и сега се пробват да заливат ефира с опорки в защита на Кирил Петков и компания, тъй като рейтингът на ПП и на партньорите им от ДБ се топи обратнопропорционално на нарастващите скандални разкрития за контрабандния канал, въртян със съдействието на протежетата им Живко Коцев и Петя Банкова.

А колкото по-нисък е рейтингът на ПП-ДБ, толкова по-малки са шансовете на кръга „Капитал“ да продължи с хватката си върху държавата и публичните й ресурси.

Денков я предлагаше за министър

Макар още в средата на миналата година Бъчварова да отиде в политическото небитие, името й рязко бе върнато в епицентъра на българската политика насред преговорите с неслучилата се ротация на кабинета „Денков“ с кабинета на Мария Габриел.

Малко, след като ГЕРБ-СДС сложиха край на опитите за договаряне заради все по-нарастващите амбиции на ПП-ДБ да доминират и в новия кабинет, а също така да получат и поне половината от над 80 вакантни мандатни поста в регулаторите и още 25 позиции в съдебната власт, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкри, че Николай Денков е настоявал именно Бъчварова да заеме поста на вътрешен министър.

Освен за МВР шеф на мястото на Калин Стоянов, стана ясно, че тя е била обсъждана от ПП-ДБ и за министър на електронното управление. Съвсем не е случайно, че именно социоложката, наложила се като дясна ръка на Прокопиев в политиката, е била спрягана за тези две позиции.

Те са ключови за организацията на изборите и именно затова особено важни за кръга „Капитал“, който вероятно е разчитал чрез инсталирането на свой човек в някое от двете ведомства да има властови инструмент за влияние върху резултатите от вота.

Връзката й с кръга „Капитал“ е семейна

Връзката на Румяна Бъчварова с кръга „Капитал“ на Прокопиев е буквално семейна. Дъщеря й, зет й и сестра й до един са дългогодишни служители на издателския холдинг на бизнесмена - „Икономедиа“.

Сестра й  Боряна Бъчварова е главен редактор на изданието на „Икономедиа“ – „Регал“, дъщеря й Лора Филева е кадър на „Дневник“, а половинката й – зетят на Бъчварова Росен Босев, е ключово звено в машината за дезинформация, организирана от „Капитал“ и действаща и у нас, и в чужбина.

Дългогодишен автор на „Дневник“, той бе трудоустроен със съдействието на родата си и с покровителството на Прокопиев като шеф на фактчекинг (бел.р. от английски – проверка на фактите) звеното на AFP (Агенция "Франс прес") за България, използвайки проверката на истината като параван за манипулация на фактите и създаването на дезинформация в полза на кръга „Капитал“.

 

Станете почитател на Класа