Проф. Румен Гечев: Препоръките на МВФ съвпадат с дългогодишното искане на БСП за пенсионна и данъчна реформа

Проф. Румен Гечев: Препоръките на МВФ съвпадат с дългогодишното искане на БСП за пенсионна и данъчна реформа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.04.2024
  • Сподели:

„Международният валутен фонд препоръчва на България неща, които БСП отдавна предлага.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

 

„Интересното е, че на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов много му е харесал този доклад на МВФ и непрекъснато препоръчва неговото внедряване. И ние се чудим той защо не ни подкрепяше през тези 15 години, когато предлагахме преструктуриране на пенсионната система, така че всеки да получава според качеството и количеството на труда си.

Хора с една и съща професия и един и същи трудов стаж, независимо кога са се пенсионирали, да получават почти еднакви пенсии – и това не подкрепиха. Предложихме промяната в пенсионната система да бъде свързана с увеличение на социалните осигуровки, за да облекчим бюджета – сега Фондът казва, че това е много важно решение.

Също така от МВФ казаха, че е крайно време България да премине към другите 99% от държавите по света с прогресивно данъчно облагане“, коментира той.

Във връзка с гласуваните в парламента великденски добавки към пенсиите, проф. Гечев посочи, че БСП е последователна и винаги през последните 15 години е предлагала да има добавки към пенсиите за Коледа и Великден.

„Ние предложихме хората с пенсии, които са на границата на бедността, да получат 100 лв., а всички останали да получат 50 лв., като принципът е, че всеки пенсионер, който се е трудил, има право на такъв стимул. Това не се прие.

Да припомня, че ПП-ДБ, които сега бяха категорично против, когато бяхме заедно с тях в управлението, подкрепиха нашето предложение и тогава всички пенсионери получиха добавка за Великден“, подчерта социалистът.

Според Румен Гечев скандалът с митниците дава лош сигнал и намалява нашите аргументи за пълно членство в Шенген.

„Когато в една страна, която кандидатства за Шенген, нейният главен секретар на МВР си пие пиенето и е в сауната с контрабандисти, това не говори добре за тази страна“, обърна внимание народният представител.

„В нарочната парламентарна комисия попитах министъра – какво е това Министерство на вътрешните работи като хан, където всеки си влиза и излиза, няма контрол кой при кого ходи. От БСП обърнахме внимание на две неща. Първо, че това носи загуби за бюджета за стотици милиони. Но това е само върхът на айсберга.

По-важното е друго – в тези камиони с контрабандни цигари, ние сигурни ли сме, че вътре няма и наркотици? И още по-страшното – оръжия. Защото наскоро се откриха в България складове с оръжия на терористични организации. Така че нещата са свързани и с бюджета, и с националната сигурност – и те са скандални“, каза още по темата проф. Гечев.

„Дали правителството ще си свърши работата по опазването честността на вота, след изборите ще е много лесно да се установи. Например – как гласуват т.нар. махали в България. Това са определени секции, които трябва да се намират под специално наблюдение, тъй като, за съжаление, там гласоподавателите гласуват много монолитно за една или друга партия.

Очевидно това са купени гласове. Ако това продължава, значи Министерството на вътрешните работи не си е свършило работата. А това може да се пресече – много добре знаят имената на посредниците и организацията, но просто слугуват на определи партии и накрая се получава така, че тези, които управляват – техните места не отговарят на реалния вот на българския народ“, коментира още Румен Гечев.

 

Станете почитател на Класа