Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.06.2021
  • Сподели:

 

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на доходите, за ДПС – рестарта на държавността. С младото поколение флиртуват всички. Тече война за всеки процент

 

 

Кампанията за предстоящите парламентарни избори на 11 юли само привидно е римейк на мартенско-априлската, тъй като тече два месеца след предишния вот, а и правилата на кампанията са без съществена промяна.

Миниразликите – нови играчи (коалицията около Виденов), коригирани лозунги, пандемията затихва и срещите с избирателите са лице в лице, ЦИК е в нов състав и се бори за цени и машини.

 

Важна е обаче голямата разлика – кампанията е белязана индиректно от размаха на служебното правителство.

 

България не за първи път има служебно правителство, но за първи път има правителство, заредено с амбиции да обърне с хастара нагоре предишното управление. Конфронтационната атмосфера и лавината от новини и разкрития (някои с адрес отвъд океана) дефинират правилата на състезанието, моделират реториката, основните послания, поведението.

 

Води се Сталинградска битка – за всяка улица и къща, разбирай, за всеки пост и назначение. Част от смените са блокирани с обжалвания, около други (отстранените с президентски указ, например шефът на българското разузнаване) тепърва ще се развиват скандали.


Тече война за всеки процент.

 

Законът „Магнитски“ видимо не изгра ролята на големия взрив, който да доведе до срив в доверието. Очевидно, от оценките на обществото за работата на служебния кабинет най-силно ще зависят мотивацията и нагласите за гласуване.

 

След първия месец от работата на служебния кабинет и след първата седмица от кампанията социологическите данни се разминават и остават нестабилни.

 

„Галъп“ дава преднина от по-малко от 1% за партията на Трифонов пред ГЕРБ, а като тенденция отчита, че трите така наречени протестни партии са близо до спечелване на мнозинство.

 

„Медиана“ дава три процента повече за ИТН (24%) и равни шансове за ГЕРБ/СДС и БСП – 21,4% и 21,3%.

Води се битка както за първото, така и за второто място. Едни социолози изрявняват позициите на ГЕРБ и ИТН, други - на ГЕРБ и БСП.

 

Съперничеството между ДПС и ДБ продължава, като и тук различните агенции дават разминаващи се прогнози – от преднина за ДБ с пренебрежимо малките 0,2% (Галъп) до 4% в полза на ДПС (Медиана). Патриотите се движат около бариерата от 4 на сто. Влизане в 46-ото Народно събрание им дава „Сова харис“.

 

Друга новост - джипката я няма. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предпочита камерни партийни събирания, в които особено внимание се отделя на младите с цел да се покаже, че ГЕРБ се обновява.

 

Завърна се модата на младите българи с дипломи от чужбина. Пръв се сети за тях Иван Костов, който в мандата си през 2000 г. организира „Българският Великден“ - среща на млади и успели наши сънародници. Година по-късно Сакскобургготски му иззе инициативата, като привлече юпита в управлението.

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/thumbs/main_1624018116.jpg

 

Сега, 20 години по-късно, тласъкът за възраждането на политическата мода дойде от активното участие на млади българи в протестите миналата година и от Харваръдското попълнение в служебния кабинет.

 

„И ние имаме млади хора при нас“ е посланието, което Борисов  изпраща чрез снимките от регулярни срещи с младежкото ГЕРБ.

 

Въпреки че все още са първа политическа сила според повечето  социологически проучвания, ГЕРБ са в позиция, от която трябва да реставрират имиджа си. Партията започна да прави огледална кампания на основните си противници. Завъртяха се клип след клип от репортажни проучвания на бившите управници. Яркият пример е клипчето, с което кандидат-депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Александър Иванов показаха порутена къща с твърдението, че това е офисът на бившата фирма на шефа на НАП Румен Спецов, продадена впоследствие на малоимотен гражданин.

 

Стартът, посланията, комуникацията

 

Действията на служебното правителство наложиха промяна в основния слоган на ГЕРБ. Вместо „Работа, работа, работа“ партията агитира с „Ред в хаоса“, като визира хаоса, създаван, според ГЕРБ, от служебното правителство. То от своя страна реципрочно твърди, че завареното от него може да се определи като „хаос“, „блато“, „системен безпорядък“, „липса на правила“.

 

Сблъсъкът е безмилостен и не е само на реторическо ниво. Кадровите рокади са мащабни и на всички нива.

Кампанията на ГЕРБ бе открита пред НДК от заместник-председателя Даниел Митов, където бяха представени и новите лица на ГЕРБ. В същия ден Борисов разговаря с младото поколение в партията.

 

Към модела „ГЕРБ“ препраща и слоганът на „Има такъв народ“. Без да влага много патос, партията казва: „Време е за друго“.


Какво е това друго, ще видим.

 

Представителите на ИТН проговориха, за разлика от предишната кампания, когато всичко бе плътно мълчание и голяма енигма. Но не съвсем, не съвсем. И отново без конкретика. Те пак подбират форматите си и избягват участия в класическия тип кампания. В първия дебат по Нова телевизия техен представител отново нямаше, а ден по-рано Слави Трифонов дебатира със студенти, където той налагаше правилата – влизане със студентски книжки, излъчване през 7/8 тв и личната му фейсбук страница. Срещата бе затворена за медии. Тежките джипове, масираната охрана на шоумена, присъствието на полиция на входа на мероприятието предизвикаха гневни коментари във Фейсбук.

 

Слави Трифонов е единственият политик у нас, който продължава да се движи из страната като мутра от началато на прехода. И това е новост за политическия живот днес

 

Има и друга новост.  Преди същинския старт Слави Трифонов съобщи през Фейсбук, че няма да се кандидатира за депутат. Това даде тема на кампанията, но е и част от обяснителния режим, в който партията влезе след отказа си да състави правителство.

 

„Да, не съставихме правителство, а имахме възможност. Даже направихме по-трудното – да не го съставим и да откажем отровната подкрепа, която беше обещавана“, казва сценаристът Ивайло Вълчев, водач в Бургас.
Очевидно, една от опорните точка в кампанията ще е тази – направихме по-трудния избор с отказа да съставим правителство.


Друг предизборен рефрен: започнахме (да събаряме корумпираното управление) с предишните избори, сега да довършим (по Тошко Йорданов).

 

И най-култовото: „Гласуваш за Слави Трифонов, получаваш Тошко Йорданов“ (самият Трифонов в стил закачки от Шоуто).

 

Срещата със студентите не даде отговор на въпроса - какви са позициите на ИНТ по най-важните проблеми в дъргавата - икономика, пенсии, бедност, Зелената сделка, забавената ваксинация, национална сигурност, в контектста на глобалното напрежение в света.


БСП акцентира върху две послания, съчетавайки ги – промяна и сигурност. „Сигурност в промяната. С грижа за теб“ е лозунгът на БСП, около която вече се обединиха 17 партии и граждански движения от лявото и центристкото пространство.

 

Самата кампания е фокусирана върху последователната опозиционност на партията в последните години и нейната предсказуемост в бъдеще, тъй като има програма, акценти, приоритети.

Обединението на левите, всекидневната работа на терен, срещите тет-а-тет характеризират кампанията на социалистическата партия. Тя бе открита пред Народния театър в София и ще завърши на Бузлуджа, където ще се съберат социалисти от цялата страна.

 

Голямото обещание на социалистите е за повишаване на доходите, което приляга на голяма лява сила.

 

Кампанията на социалистите е ясно фокусирана – отрицание на модела, но и съзидание. „Време е за възмездие, но е и време за градеж“ (Нинова при откриване на кампанията). И още: "Ние сме системната партия, която може да даде сигурност в промяната и да се погрижи за всеки."


За ДПС, както и в предишната кампания, най-важно е да има „Рестарт на държавността“, което остава основен лозунг на партията. Запазена е и традицията с Централния предизборен лъч – лицата и представителите на Движението, които се срещат със симпатизантите си във всички региони. Неизменен елемент от тях е снимката на трибуната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Преди кампанията думи на Мустафа Карадайъ при визатата му в Турция предизвикаха политически турбуленции. Според първоначалната информация Карадайъ казал пред председателя на турския парламент, че „Турция е нашата родина“. Впоследствие Анадолската агенция уточни, че става дума за некоректен превод и смесване на понятията „родина“ и „прародина“ и именно за второто като "земя на дедите ни" е говорил председателят на ДПС.

 

Независимо от направените уточнения, може да се каже, че думите на Карадайъ дадоха импулс на кампанията на патриотите, които, макар и обединени, може да останат под бариерата за влизане в Народното събрание.

Кампанията на патриотите обаче също влива нова сила в ДПС и втвърдява привържениците.
Движението продължава реториката си от предишната кампания и 45-ото Народно събрание.

 

Новото е - посещението на Карадайъ в Турция и фактът, че успя да събере на една маса четирите партии в южната ни съседка, го издига на пиедестал в очите на българските граждани от турски произход.

 

Визитата на Карадайъ беше знакова. Карадайъ беше припознат като новия водач на Движението. В същото време представителите на ръководството на ДПС непрекъснато подчертават, че те са продължители на линията на своя създател д-р Ахмед Доган. В кампанията на Движението им има много енергия. Прави впечатление тандемът "Карадайъ-Цонев", който се наложи в предишната кампания, и който продължава и сега. Ролите са ясно очертани - Карадайъ е яростният критик на бившите управляващи, Цонев - води дебата с партиите на протеста, които правят опити да "употребят" ДПС в сметките си за съставяне на правителство. "Непоискана подкрепа няма да дадем", е категоричната позиция на ДПС.


„Демократична България“ влезе в кампанията с познатия си лозунг „България може много повече“. Мотото е „Свобода, законност и модернизация“ - послание, което изпратиха на митинг-концерт в Южния парк в София.

 Засилвайки се към третото място на 11 юли – поне така гласят заявките на лидерите, от коалицията очакват „безпрецедентно висока избирателна активност“. Акцентите: съдебна реформа; озаптяване на администрацията; промяна в държавните регулатори.


„Изправи се! Мутри, вън!“ дадоха старт на кампанията си в Пловдив. Очаквано, едно от основните послания на коалицията е „време е да се изправим и да довършим започнатото в 45-ия парламент“.

Новата коалиционн обединение ВМРО-НФСБ-“Воля“, което се състезава като „Българските патриоти“, откри кампанията в Регионалния исторически музей в Пловдив – мястото, където някога е бил прочетен манифестът за съединението на Източна Румелия с Княжество България. Те агитират симпатизантите си с идеята за възстановяване на диалога между партиите и институциите. Едно от основните им обещания е да водят борба за по-високи доходи.

Каракачанов отреагира за първи път много остро по повод завоя, който Борисов направи по време на срещата си със Заев, вербализирайки "два народа, две нации". Каракачанов заподосря , че Борисов прави това, за да се хареса на някои на Запад.

 

„Атака“ прави опит да се върне във фокуса на вниманието с изпитаната си рецепта – скандалът,  подправен обилно с антиамериканизъм. Партията стартира подписка „за“ или „против“ участието ни в НАТО. На терена на отчетливото русофилство Сидеров вече има конкуренция в лицето на завърналия се в активната политика Жан Виденов.

 

На другия полюс като геополитическо отношение е партията на Цветан Цветанов, която стартира кампанията си от Преображенския манастир. „Републиканци за България“ ще се борят за доверие със стария си лозунг „За държава с правила“. Обещанието е за позитивна кампания, насочена към „единение на нацията“.

 

Залози и конфликтни точки

 

Предизвестен победител няма, залозите се вдигат, а коя политическа сила ще финишира с най-висок резултат е от огромно значение в сегашната ситуация.

ГЕРБ бе първа на 4 април, остана в изолация и се видя принудена да върне нереализиран мандата за съставяне на правителство.


Ерозия в доверието към нея има, но индикации за срив на този етап – не.  
Поради безпрецедентната динамика са възможни всякакви обрати. Да си представим вариант, при който ГЕРБ бележи по-слаб разултат от този на 4 април, но отново е първа. При това – с потенциални коалиционни партньори като патриотите.

 

Ако „Има такъв народ“ е първа политическа сила, картината коренно се променя. Инициативата става нейна, а ГЕРБ е с първа загуба на парламентарни избори.

 

Обещанията от страна на протестните формации, че този път ще бъде направен опит за съставяне на правителство стават все по-плътни, а формулата „ние предлагаме правителство, който иска да ни подкрепи“ - все по-възможна до реализация.

 

Не бива да се забравя и резервният вариант, при който служебното правителство претърпява известни промени и се трансформира в редовно със съответната парламентарна подкрепа. То ще има точно определен дневен ред, задачи, хоризонт.

 

Сблъсъкът по линията статукво-промяна определяше преди 4 април, определя и сега цялата динамика на ситуацията.


Тя се очерта още на летните протести; краткият, но бурен живот на 45-ото Народно събрания я задълбочи, а размахът на служебния кабинет я превърна в пропаст.

 

Опаковането на „Има такъв народ“, Демократична България и ИСМВ под етикета „протестни партии“ е във висока степен авторекламна стратегия, извън която остана БСП – партията, която бе последователна парламентарна опозиция на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание.

 

БСП обаче, за разлика от формацията на Слави Трифонов, е системна партия по всички индикатори. Оттук и другата основна конфликта точка – между системни и антисистемни формации.

 

С хардреториката си платформата около Мая Манолова клони към второто определение. Доколкото обединява познати лица обаче се превръща в хибрид, зареден основно с енергия срещу модела на ГЕРБ. Манолова и нейните партньори обаче вече имат сериозен конкурент на този терен и това е служебният кабинет.

 

Време е политическите сили в кампанията да изговорят големите теми, които ще определят бъдещето на страната.

 

Битката в следващите три седмици по всички линии и фронтове продължава.

 
 
 
 

 

 

Станете почитател на Класа