Слави Трифонов: Готов съм да сме първа политическа сила

Слави Трифонов: Готов съм да сме първа политическа сила
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2021
  • Сподели:

Полиция и частни градове пазят срещата на Слави Трифонов със студенти в Пловдив тази вечер. Това е първата публична изява на лидера на "Има такъв народ" след като прекара Covid-19, който го възпрепятства да отиде на няколкото заседания в краткия живот на предишния парламент.

 

 

Униформени служители, два специализирани буса на МВР и частни градове охраняват района край зала "Сила", където лидерът на ИТН покани на среща студенти. Влизаше се само срещу показване на студентска книжка, след проверка с метал детектор и без шишета с вода, съобщи ПловдивПрес. Шефката на 45-ия парламент Ива Митева също е в зала "Сила", там са и зам.-председателите на ИТН Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

По неофициална информация Трифонов е влязъл в залата още около 15:30 - час и половина пред началния час на срещата.

 

На въпрос защо е отказал участие в следващия парламент, Трифонов отговори: "Смятам, че човек трябва да бъде почтен, искрен и вижте колко от лидерите в историята на България първо се кандидатират и после се отказват. Отговорността, която нося, е не само да съм депутат, нося я от началото на политическия проект и мога да я нося и извън парламента. Не мисля, че като гласуват за ИТН, гласуваш само за Слави Трифонов в парламента - ти може да гласуваш за мен и тези, които са част от мен. Моето присъствие или отсъствие в парламента не променя отговорността, която нося".

 

"Опитвам се да бъда господар на мълчанието"

 

Този отговор той даде след настоятелно питане на младеж какво е имал предвид, когато преди дни заяви, че няма да е депутат, а може да носи отговорност от "една друга институция". Студентът настоятелно помоли за конкретика коя е институцията. Трифонов отново избегна конткретен отговор и обясни, че е научил от Симеон Сакскобурггоски тактиката за мълчанието. И добави на шега, че, освен парламента, други институции са правителството, президенството и Светия Синод. Действията му щели да станат ясни след изборите. Добави още, че действията му много зависят от събитията в държавата.

 

По думите му бъдещият премиер трябва да бъде фигура, напълно противоположна на Бойко Борисов - да е с образование, да е специалист, да владее чужди езици и т.н.

 

"Изборите се реализират от служебното правителство, но на фона на това, което беше преди и на фона на новия изборен закон, за който имаме заслуга - мисля, че всеки един българин по света и у нас трябва да има право да гласува. Ограниченията за българите в чужбина сега са премахнати. Това е прекрасно. България е навсякъде, където има дори само един българин и той трябва да има възможност да упражни вота си, даден му по конституция. Това каза Слави Трифонов пред студентите.

 

"Изборите ще бъдат по-обективни. Няма да изчезне корпоративният вот, защото той си съществува там. Мисля, че ще е по-малък", каза Тошко Йорданов, зам.-председател на ИТН.

 

"Ще бъдат по затруднени при етническия вот и гласуването в гетата. Подозирам "Сиела", че се прави на три и половина. Имам информация, че предишния договор между ЦИК и "Сиела" е за прокуратурата", каза Тошко Йорданов.

 

"Как е възможно да тръгнем да правим нещо толкова отговорно и важно на базата на всичко, което ни се случило и отговорът да бъде "не". Ако човек не е готов за подобна отговорност, той не бива да я започва. Преди да започнем да правим това, което правим като политически проект, години се готвим преди това, както и за това, което ще се случи сега. Отговорът е "да". Готов съм за всичко това, което ще се случи. Да понеса цялата отговорност за него с пълното съзнание какво ми струва, какво му коства и какво трябва да се случи". Това отговори по време на разговор със студенти в Пловдив лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на въпрос дали са готови да поемат цялата отговорност като първа политическа сила.

 

 

 

 

"Няма нещо, което е на всяка цена. Никой не може да ни вземе историята. За нещастие на тези, които твърдят, че има македонска нация през Средновековието - няма нито един политически извор за това. Нещата трябва да бъдат практични. Македония трябва да бъде част към ЕС, но това е дълъг процес и ще стане, когато изпълнят нещата и критериите. Така коментира в Пловдив темата за спора със РС Македония зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

 

Не мисля, че всички европейски държави са склонни да започнат безрезервно процеса на присъединяване. Нещата трябва да бъдат равнопоставени, те не изпълнят и Договора, допълни той.

Докато българинът не е спокоен по отношение на историята, дотогава мнението ни ще е с това на българите, коментира Слави Трифонов.

 

 

 dnes.dir.bg, "Труд"

Станете почитател на Класа