Туризмът влиза в центъра на социалната политика

Туризмът влиза в центъра на социалната политика
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.05.2021
  • Сподели:

Докато България излиза полека от пандемията, всички усилия на служебния кабинет в социален аспект са насочени към съживяване на туризма. Това е основен акцент в работата на служебното правителство и всички усилия са насочени към оцеляването на сектора и привличане на туристи в безопасна среда. Това мнение застъпи пред БНТ служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев.

 

„Започва програма към учениците – 30 000 български ученици ще почиват безплатно по българското Черноморие. Ще имат арт занимания, както и други форми, ще посещават културни забележителности, така че всеки по веригата на културата да бъде въвлечен. За програмата са предвидени 15 млн. лева, като по думите на Донев целта е и по някакъв начин да бъде поне отчасти наваксано онова, което е било пропуснато при дистанционното обучение.

 

Според социалния министър са предвидени и други мерки към туристическия сектор – вече се договарят например цени на плажни принадлежности. Донев спомена и договорката на реципрочна основа посещения на българи и румънци в двете страни да са без PCR тест и без карантина при завръщането им.

 

„Предприемат се мерки за семейства с деца – не се изисква отрицателен тест за деца до 5 години, очакваме това правило да се разшири и за деца до 12 години, което ще облекчи финансово семействата“, каза вицепремиерът. Държавата ще насочи някои мерки и към екскурзоводите, които според Донев досега са били напълно изключени от мерките. 

 

Държавата ще прави постъпления и към това чуждестранните туроператори да рекламират България като безопасно място за почивка. Освен това ще продължи и практиката за дофинансиране на седалките в самолетите. Мярката бе приета през май миналата година и предвижда предоставяне на държавна субсидия за всеки полет на туроператори, които използват авиокомпании с български оперативен лиценз. По силата ѝ държавата плаща по 35 евро за всяка една седалка в машините.

 

Помощите за пенсионерите ще продължават, докато работи служебното правителство, стана още ясно от гостуването на Донев, въпреки че е трудно да се намерят средства за това - по 104 млн. лева на месец. 

 

„Вече няма затворени бизнеси, секторите работят нормално. Ще гледаме да запазим мерките, с някои корекции. Да направим плавен преход“, поясни вицепремиерът. По думите му обаче в момента няма пари в бюджета за продължаване на мерките, а още преди месеци е било ясно, че трябва да има актуализация на бюджета.

 

Тезата бе оспорена от друг гост в студиото на Панорама – бившият социален министър Деница Сачева. Според нея пари в бюджета и в момента има, а правителството на Бойко Борисов не е гласувало актуализация, тъй като не е искало да определя в аванс политическите насоки на своя приемник.

 

„Дефицит на средства в държавата за подпомагане след епидемията няма. Въпросът е да има идеи за справяне със ситуацията“, каза Сачева. По думите ѝ мерките на кабинета Борисов са имали своята ефективност, безработицата си е запазила нивата от преди кризата, а хората, които са останали без работа, са си намерили нова.

 

Еднозначен отговор дали социалната политика на редовния кабинет е била успешна, не може да бъде даден, каза още Донев. "Отражението върху заетостта би могло да се отчете като положителен резултат, както и последните изменения в мярката 60/40. Тази мярка обаче е с огромен бюджет – 1,2 млрд. лева. Но България е на 25 място в ЕС по ръст на икономиката, на 7 място по безработица, по вътрешни инвестиции сме на 26 място, така че по тези показатели мерките не са дали толкова добър резултат", каза още служебният вицепремиер.

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа