Тошко изригна срещу посолството ни в UK: Боже, колко са нагли в Лондон!

Тошко изригна срещу посолството ни в UK: Боже, колко са нагли в Лондон!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2021
  • Сподели:

Заместникът на Слави Трифонов -Тошко Йорданов, изригна срещу посолството ни в Лондон и Марин Райков, след като оттам дойде искане да бъдат орязани секциите за вота.  

 

"Боже, колко са нагли!", написа сценаристът на Дългия в "Туитър".

 

Повод за гневната реакция на Йорданов бе писмото на Марин Райков до ЦИК, в което се настоява 86-те секции, които трябва да бъдат разкрити на Острова, да бъдат значително намалени.

 

Дипломатите ни на Острова настояват там, където е предвидено да се открият 2-3 или 4 секции, да се редуцират до  една.  

 

 

Аргументът е, че предвид по-големия брой секции, които предстои да бъдат отворени във Великобритания, не очакват да има такъв натиск и толкова хора, които да гласуват и считат, че редуцирания брой секции ще бъдат достатъчни. Така обясни мотивите на посланика говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

 

На заседанието редица членове на комисията са отхвърлили предложението. Искането на посланика възмути Любомир Гаврилов.  

 

"Сега днес виждаме, че секции трябва да се развиват по целесъобразност, защото, видите ли, посланикът в Лондон, когото много добре познаваме, защото преди това обиколи Италия, Франция, не му харесвало да се отварят секции, коментира той. И се усъмни, че дипломатите ни са направили анализ. В Лондон ще се редят 800 човека на една машина. Ние саботираме машинното гласуване така.", изригна Гаврилов.

 

Томов се съгласи, че е рисково да се намаляват секциите в Лондон, а и въобще в Обединеното кралство, и продължи да подкрепя своя вариант.

 

ЦИК ще изчака да приключи подаването на заявления за гласуването на българите зад граница. Крайният срок на което е 15 юни, и тогава ще се произнесе окончателно за броя секции, обеща Цветозар Томов.

 

Промените в Изборния кодекс за по-голям брой секции в чужбина бяха приети в 45-ия парламент по искане на „Има такъв народ”.

 

Депутатите решиха избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и на местата, където на проведени до 5 години преди изборния ден вот е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Станете почитател на Класа