Мерджанов: Никакви сделки с ГЕРБ сега

Конфликтът БСП-ГЕРБ още преди началото на днешното заседание в парламента се разрази и в ефира на БНТ. Докато в студиото беше депутатът от БСП Атанас Мерджанов от кулоарите на парламента се включи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.

Цачева заяви отново, че от ГЕРБ са готови да оттеглят искането си за пети вот на недоверие към кабинета "Орешарски", ако бъде оттеглено гласуването на членове на Сметната палата. Мерджанов заяви: "Няма да оттеглим точката за членове на Сметната палата". 

Според Цачева, която има мандат от ГЕРБ да представлява партията си на днешния председателски съвет в НС: "Вотът постигна своя ефект - оставка ще има, отиваме към предсрочни избори". Председателят на 41 народно събрание твърди, че в последните дни на 42 парламент е скандално да се гласува за членове на Сметната палата. "Те са с мандат 7 години, ще бъдат избрани от парламент със свалено доверие. Тези членове ще работят с два кабинета напред. Призоваваме за разум", заяви Цачева. Тя бе категорична, че президентът ще реши кога да са изборите. "Готови сме, няма да настояваме за дата, за нас всички дати са удобни", каза Цачева. 
"Отговорът на въпроса с кои партии може да си партнира ГЕРБ ще дадат българските избиратели. Каква ще бъде формулата на следващото управление, е рано да се говори от сега", каза Цачева. 

Според Атанас Мерджанов "Оставката се иска от правителството още от неговото назначаване. Какво по-голямо отрезвяване за нас от шамара, който получихме от избирателя. Част от отрезвяването е връчването на мандат на лидера да води преговори за Политическата отговорност. Отговорно е да продължиш, да мотивираш избирателите. Иначе да се откажеш, да се отчуждиш...", обоснова Мерджанов тезата на БСП да остане ръководството на партията. 

За наложеното вето върху закона за МВР председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов каза: "Президентът преповтори във ветото си мотивите, излагани от представителите на ГЕРБ. Това е груба политическа услуга. Ще направим всичко възможно да преодолеем ветото, вероятно утре ще има извънредно заседание на вътрешната комисия в парламента. С колегите от "Атака" и ДПС, ако мнението им е непроменено, ще преодолеем ветото върху закона за МВР".

Станете почитател на Класа