Тристранният съвет не постигна съгласие за увеличение на пенсиите

Участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество не са постигнали съгласие по точките от дневния ред днес и решение по тях трябва да вземе Министерският съвет. Това съобщи правителствената пресслужба след заседанието, което обсъди увеличението на социалните пенсии от 1 юли.

Това означава, че правителството, за оставката на което днес призова лидерът на партията - мандатоносител, БСП Сергей Станишев, ще трябва само да определи с колко да се увеличи социалната пенсия за старост от 1 юли. Най-вероятно тя ще нарасне с 3 лв. до 113 лв, колкото одобри надзорният съвет на Националния осигурителен институт. Синдикатите са против формулата, по която Министерството на финансите изчислява индексацията на пенсиите, защото вместо очакваните 3% заради дефлацията увеличението ще е само с 2.7%.
Затова "Подкрепа", например, настоява вместо хармонизирания индекс на потребителските цени да се използва показателят "индекс на потребителските цени" или дори "малка потребителска кошница", които дават по-голям процент увеличение. Профсъюзите предполагат, че по-малкото увеличение замаскира вече "изядените" великденски добавки към пенсиите в размер на 120 млн. лв.Според зам.-министъра на труда Лазар Лазаров, цитиран от БНР, увеличението с 2.7% ще се отрази на 618 хил. души, които получават пенсии и добавки, свързани със социалната пенсия за старост. Това са пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и някои добавки за чужда помощ, добавката за увеличаване на пенсиите на инвалидите от Отечествената война и добавката за ветераните от войните. Повод за разногласия в тристранката са били и предложенията да отпадне съставянето на график за отпуските в малките фирми с до 10 души персонал, както и въвеждането на електронно трудово досие за работещите, което според работодателските съюзи трябва да е задължение само на фирмите с над 50 души персонал.

Станете почитател на Класа