Станишев наказва ДПС със задължително гласуване

Да се направят законодателни и, ако се наложи - конституционни промени, за да се въведе задължително гласуване, поиска в петък на нарочна пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Той също се обяви за предсрочни избори, и то още тази година, но "не днес, веднага, незабавно", както иска ГЕРБ, а след края на тази сесия на парламента. Тоест още пред септември.

Искането за задължителни избори не е ново. Когато преди време ГЕРБ поиска въвеждането им, анализът на БСП показа, че такива избори биха намалили влиянието на ДПС и биха изкарали наяве националистическия вот.

Станишев избегна пряк отговор на въпроса дали с искането за задължително гласуване БСП цели да накаже ДПС за критиката на лидера му Лютви Местан към левицата за позицията й по редица важни за държавата въпроси и да подсили мястото на "България без цензура" с нейния националистически вот, даван към коалиционния й партньор ВМРО. Той отбеляза само, че поведението на ДПС и вчерашните изявления на Лютви Местан засилват точно тези настроения, че БСП е само мандатоносител, но не и реална политическа сила.

"Не зная коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна", каза той.

"Необходима е легитимност, а тя се постига само, ако гласът на хората наистина тежи. Рестартът на държавата за силно демократично и легитимно управление изисква на този етап промени – законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване", аргументира въвеждането на задължителното гласуване се лидерът на левицата.

"Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърся подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, както и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили, посочи Станишев.

"Конституционните промени могат да се реализират достатъчно бързо при добра воля. Това не е шок за хората. За това има събрани подписки за референдум", каза още той. "Това не е универсално решение на всички проблеми, но погледнете резултатите на партиите, които печелят избори от 1994 г. насам. На тези европейски избори, за които масово политическите партии казват, че са волята на народа – партията, която ги спечели, получи 600 000 гласа. Имаме една полулегитимна демокрация. Нарастваща сила е превръщането на изборите в пазар. Трудно се дава легитимност за сериозни реформи. Не знам коя партия би спечелила за това и коя би загубила", посочи Сергей Станишев.

Предсрочни избори до края на годината

Сергей Станишев призна, че са необходими предсрочни избори, но не "днес, веднага, незабавно", както иска ГЕРБ, не и следващата година.

"Не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети", заяви той.

"Не смятам, че избори веднага е уместно. Изброите не бива да бъдат протакани при условие, че няма достатъчна обществена легитимност и подкрепа", добави той.

"Ще проведем консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната, продължи той.

Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и хората, продължи Станишев. БСП никога не се е плашила от избори.

Избори напролет, според мен, не са добро решение, обясни още Станишев.

"В рамките на тази сесия на парламента, могат да се свършат немалко неща. Правителството трябва да работи по подготовката на бюджета. Готови сме да обсъдим с всички политически партии възможни дати за изборите и ролята на служебното правителство", заяви Станишев.

От думите му се разбра, че вижданията на левицата са за работа на правителството до края на тази сесия на парламента, която приключва през юли, подаване на оставка, служебно правителство с мандат два месеца и вероятни избори в началото на октомври.

Станете почитател на Класа