Станишев е за предсрочни избори и задължително гласуване

Формулата „програмно правителство“ в голяма степен е изчерпана. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на специална пресконференция в парламента.  „Анализът, който си направих, води до извода, че рестартът на държавата изисква промени и законодателни, и конституционни, които да доведат до задължително гласуване“, посочи още той. 

„БСП никога не се е плашела от избори. Ще направим консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори - кога би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането на изборите с една година е уместно. Отговорното поведение за държавата изисква спешно да се действа. Изборите обаче не бива да бъдат протакани. Нито един от сценариите не е еднозначен, трябва за има политически разговори“, категоричен бе Станишев.

„От нощта на евроизборите до вчера обществото беше залято от много интерпретации, водени от политически сметки, а не от загриженост за държавата“, посочи още Станишев.

На въпрос дали е удачен вариант избори през ноември Станишев посочи, че е важно да има легитимно приет бюджет на страната.

Множество въпроси от страна на журналистите породи идеята на Станишев за въвеждане на задължително гласуване. В отговор на един от тях той посочи, че е възможно задължителното гласуване да се въведе чрез законодателни и конституционни промени или въпросът да бъде решен на референдум.

В четвъртък ДПС предложи като най-удачен вариант правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка до четири месеца и до края на годината да се проведат предсрочни избори за Народно събрание. Позицията на партията бе следствие на анализа на изборните резултатити от евровота на 25 май. „Сега е времето всеки да поеме политическата отговорност и доблестно да заяви виждането си", категоричен бе Лютви Местан.

Същевременно премиерът Пламен Орешарски не коментира дали ще подаде оставката на правителството. От БСП също запазиха мълчание. 

Станете почитател на Класа