Плевнелиев поиска да се вдигнат парите за отбрана

На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на Алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2 на сто от БВП. Това трябва да направят и другите страни от НАТО, заяви президентът Росен Плевнелиев във Варшава след среща на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ в полската столица, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", категоричен бе Плевнелиев.

Според президента, страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. България може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана, заедно с другите държави от НАТО в региона, посочи президентът. "България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента", подчерта Росен Плевнелиев и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и Балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми.

Президентът на САЩ Барак Обама е препотвърдил категоричния ангажимент на САЩ и на НАТО към сигурността на държавите членки, "независимо дали става въпрос за един войник или за един сантиметър от територията на всяка една от държавите", съобщи още държавният глава.

Станете почитател на Класа