Местан поиска предсрочни избори до края на годината

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви на пресконференция в парламента, че партията намира за невъзможен пълния мандат на правителството на Пламен Орешарски и смята за най-отговорно да се тръгне към нови предсрочни парламентарни избори.

Нашите предпочитания са към избори до края на годината, каза Местан и изброи три възможни варианта.

Първият вариант е правителсвото на Орешарски да получи хоризонт до октомври 2015 г., след което да се проведат избори 2 в 1 – местни и парламентарни; Вторият вариант е да се проведат предсрочни парламентарни избори догодина по това време. Третият вариант е да има избори до края на тази година.

Оказа се, че това е и предпочитаният от ДПС вариант. Според Местан, при този вариант правителството на Орешарски трябва да подаде оставка в края на септември или най-късно в началото на октомври с плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата неделя на декември.

Местан изтъкна, че поемането на курс към предсрочни избори в никакъв случай не означава лоша оценка за правителството на Пламен Орешарски и дори посочи, че е вВпечатлен от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. По думите на Местан, „това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел, което с не по-малко сила се отнася и за ДПС”.

„Сега е време за кафе. Ние можем да пием кафето си и сами, но ако имаме предвид кафето като медиатор, като символ на диалога, струва ми се, че то е необходимо. Трябва да се преодолее дефицитът, отсъствието на ефективен политически диалог. Аз бих призовал всички да пият кафе”, подчерта Лютви Местан.

Станете почитател на Класа