Калфин: България има проблем в Европа и може да го реши

"България има проблем в Европа и може да го реши", пише в блога си Ивайло Калфин. Според него трудностите падат на раменете най-вече на управляващите партии, на българското правителство и на българските дипломати, но изход може да се намери.

Като анализира причините за замразяването на европейското финансиране по няколко европейски програми, както и развитието по газопровода "Южен поток", Калфин коментира възможните варианти за разрешаването на проблемите, както чрез подобряване на работата на администрацията, така и чрез активизиране на усилията на българската дипломация.

"Не приемам правителството да обяснява отношенията ни с ЕС само с критиките на опозицията. Това показва безсилие. Работа на управляващите е да формират отношения на доверие с нашите партньори. Това доверие неизбежно е свързано с вътрешната политика... Затова, въпреки че след една година мъка нещата трудно могат да се поправят, рецептата е същата - сигурна парламентарна подкрепа, основана на коалиционно споразумение, изпълнима и ясна програма за реформи, разделяне на държавата от частните икономически интереси. Ако управляващите не могат да изпълнят някой от тези елементи - по-добре избори сега, отколкото дълга агония", пише още той.

Станете почитател на Класа