Овчаров: Необходимо е цялостно обновление в БСП и то трябва да започне от ръководството

Тезите, които БСП изтъкна като причини за загубата й на изборите, не издържат, смята една от силните фигури в левицата Румен Овчаров.

Това е един опит да се избяга от реалния разговор за това какво се случва в БСП, посочи той.
Позицията на държавата по отношение на кризата в Украйна може да е била една, но БСП можеше да има и по-друга, която да е по-близка до избирателите им. Реално е и късането на "живо месо" от страна на БСП. Третата теза, че нищо особено не се е случило, защото така си губят на евроизбори също не била състоятелна, защото БСП направила всичко, за да бъдат третирани те като вътрешни избори, коментира Овчаров.

Овчаров отбеляза загубата на БСП в смесените райони (от 25 000 гласа, сега 5-6 000), спада на електорат сред младите и сред българите в чужбина, както като цяло - 30% от твърдото ядро не е излезнало да гласува, отбеляза той. Ако пренебрегваме тези симптоми, значи не усещаме политическите процеси. След няколко месеца може да се окаже, че следващите избори ще са след няколко месеца, предвиди Овчаров. Но добави, че нито една от политическите сили в НС днес нямат интерес от сваляне на кабинета.

Всички опити на БСП да обясни, че нищо не се е случило Румен Овчаров обясни с поговорката: „Когато се зададе силен вятър, едни търсят ограда, за да се скрият, а други правят вятърни мелници." Ние в БСП отново търсим някаква оградка да се скрием докато отмине вятърът, каза Овчаров. Ако той се чувства като лидер на БСП, той трябва да покаже това лидерство, категоричен бе Овчаров.

Според него сега е необходимо цялостно обновление в партията и то трябва да започне от ръководството. Не случайно казвам обновление, а не оставка. И ако Станишев иска да остане, той трябва да се освободи от всички, които му пречат, допълни той. Защо Станишев си причинява това унижение? - попита Овчаров лидера на социалистите.

Като бивш енергиен министър Румен Овчаров коментира и казуса "Южен поток".

Трябва да се мисли, а не да се правят емоционални декларации, заяви той и попита докога ще позволяваме на една група хора, която не позволява нищо, свързано с Русия, да не бъде реализирано, да продължава да определя съдбата ни. Стига сме си играли на американофили и русофили. Преди всички бяха против Европа, сега - против Русия. Така елементарно не може да се живее в 21 в., категоричен бе Овчаров

Станете почитател на Класа