Борисов: Държавата е катастрофирала

Дни наред казвам, че държавата е катастрофирала". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Според Борисов, когато дойдат препоръки от ЕК, трябва да се вслушват повече хора. "Дипломатичният език на ЕС се отличава от нашия", подчерта Борисов.

"Колко пъти трябва да кажем на Орешарски, че приходните ни агенции не работят, а парите, които се обещават, са от кредити", запита лидерът на ГЕРБ.

"Чувам, че бюджетната комисия е подготвила заеми за над 3 млрд. лв. Не само, че не сме катастрофирали, а че някой ни натиска, за да ни доубие", добави той. Според него накрая никой няма да получи пенсия и отговорността от това ще понесат идните правителства. "Непоправими са последици през следващите години", обясни лидерът на ГЕРБ и определи препоръките на ЕК като вот на недоверие от Брюксел.

Борисов подчерта, че фирмите-изпълнители на обществени поръчки са започнали да подават искове срещу общините, защото не са си получили парите. "Нищо не може да се направи вече и това е катастрофата - безвъзвратно са загубени пари и време", категоричен бе Борисов.

"Колко пъти му казахме на Орешарски, че приходните агенции не работят и на какъв език още да му го кажем?", запита той и допълни, че оценката за въздействието на околната среда на проекта "Набуко" е направена за 7 години, а на "Южен поток" - за 8 месеца.

"Защо един готов проект го набутахме в задния двор на ЕС? Аз щях да съм го подписал още миналия януари", обясни Борисов.

"Препоръките на ЕК за енергетиката обобщават всичко, което ние говорихме", заяви на свой ред народният представител Делян Добрев и допълни, че по-притеснителното е, че има наказателна процедура.

Добрев обясни, че процедурата за избор на изпълнител на "Южен поток" е била обявена в много кратък срок. "Тя трябва да се публикува в официалния вестник на ЕС и срокът за кандидатстване е 6 месеца", разясни той.

Добрев определи конкурса като фарс и каза, че "спечелилият фарса" е бил ясен още през месец септември, защото се е похвалил на сайта си 3 месеца преди търгът да е започнал.

"Дори не стана ясно каква е цената на договора и в случая не се спазва нито българското, нито европейското законодателство", подчерта народният представител."Ще има наказателна процедура и за спазване на енергийното законодателство, каза още Добрев и добави, че трябва да има достъп на трети страни до газопровода, защото по този начин ще имаме повече доставчици на газ."Пенсионната реформа трябва да бъде продължена, за да може в системата да има сигурност", каза народният представител Тотю Младенов. Той припомни, че все по-малко стават младите хора, които влизат на пазара на труда. "За една година управление на това правителство, няма никакви реформи в агенцията по заетостта, а само масови уволнения", заяви Младенов и допълни, че имаме и задълбочаване на проблемите с младежката безработица, която е достигнала 30%.Народният представител Десислава Атанасова обвини министъра на здравеопазването, че не знае колко са екипите и линейките в Спешната помощ. "Липсва концепция по отношение на лекарствената политика и имаме половин милион дефицит и задължения на болниците", каза Атанасова. Според народния представител Лиляна Павлова ЕК е ударила 2 звучни шамара на България. "Една година това правителство отлага реформите, не спазва сроковете и абдикира. Не само не се задвижи икономиката, а виждаме и какво се случва с еврофондовете", подчерта Павлова и добави, че Брюксел налага финансови корекции на страната по част от оперативните програми.

"Наказателният кодекс е на трупчета, а по отношение на детското правосъдие няма нито една мярка – няма нито една стъпка и нито едно действие", каза още тя.

Станете почитател на Класа