Вигенин: Следващият председател на ЕК трябва да работи за задълбочаване на интеграцията и за сближаването

Вниманието на Европейския съюз трябва да бъде насочено приоритетно към политиките за насърчаване на растежа и заетостта, енергийната политика, политиките в областта на правосъдието и вътрешните работи и по-конкретно по отношение на убежището и миграцията. Около това становище се обединиха по време на срещата си във Виена министърът на външните работи Кристиан Вигенин и неговият австрийски колега Себастиан Курц. Двамата министри направиха преглед на двустранните отношения и обсъдиха широк кръг въпроси от взаимен интерес.

По отношение на бъдещите приоритети на ЕС министър Вигенин подчерта, че следващият председател на Европейската комисия трябва да работи за задълбочаване на интеграцията и за сближаването в Съюза. Българският външен министър отбеляза значението на Дунавската стратегия като важен инструмент за сближаване на Дунавския регион с ЕС и приветства политиката на засилено сътрудничество между пристанищата от Дунавския и Черноморския регион.

Министър Кристиан Вигенин изтъкна необходимостта от всеобхватен подход по отношение на бежанците. „Важно е не само да се засили граничният контрол и да се подпомага интеграцията на бежанците, но и да се води целенасочена политика за подкрепа на държавите на произход", подчерта той. От своя страна, министър Себастиан Курц потвърди положителната оценка на Австрия за изпълнените от страна на България технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство.

Двете страни потвърдиха ангажимента си към европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и готовността да окажат подкрепа, като споделят опита си за изпълнение на критериите и приобщаване към европейските ценности. Министър Вигенин подчерта значението на развитието на добросъседските отношения между държавите от региона.

Двамата министри потвърдиха подкрепата на България и Австрия за реализацията на проекта „Южен поток", който ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за Европа.

Министър Вигенин приветства предстоящото посещение на австрийския президент Хайнц Фишер в България и отправи покана към министър Курц за визита в нашата страна във връзка с отбелязването на 135 години от установяване на дипломатически отношения между България и Австрия.

Днес българският външен министър ще участва в годишната среща на външните министри на Централноевропейската инициатива и Конференция по Западните Балкани.

Станете почитател на Класа