При промените в правителството Орешарски няма да се влияе от малки групи хора

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че окончателната дискусия за промените в правителството предстои, като в момента БСП и ДПС все още правят собствените си анализи. "На следващата пресконференция ще ви кажа къде трябва да има промени", каза Орешарски в Калофер. Орешарски защити здравния министър Таня Андреева, чиято оставка бе поискана от заетите в спешната помощ. "Аз чух, че доста голяма част от системата се присъединяват в нейна подкрепа. Критерии за смяна няма да бъде мнението на малка група хора", каза премиерът. Той допълни, че за обсъждането на министерските позиции ще са водещи целите, които трябва да бъдат изпълнени и дали конкретните министри могат да ги следват. Аз вярвам в повечето от тях, каза още премиерът.
Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи поредната си прогноза за провеждането на предсрочни парламентарни избори, заявявайки, че такива ще има през есента на тази година.
По думите му обаче, те нямало да бъдат предизвикани нито от опозицията, нито от някого друг, а от невъзможността управляващите да изпълнят заложеното в Бюджет 2014.
"При тези параметри в момента, при това, че приходните агенции не събират нито данъци, нито митниците работят както трябва няма откъде да дойдат парите. В същото време трябва да се плащат в железниците огромни пари, за мотрисите, "Сименс"-ите, още 300 милиона не са платени, падежите 2015 година по големите кредити, с една дума тези сладури тогава ще искат да дойде някой да им обере тези негативи", каза Борисов пред бТВ.
Според бившия премиер преценката кога да бъдат предизвикани предсрочните избори зависи изцяло от ДПС, тъй като в "Атака" нямали интерес от тях, тъй като няма да влязат в следващия парламент.
"Това, което виждам сега е вече случила се катастрофа. Недофинансирането на болниците и дупката в здравната каса до края на годината ще мине половин милиард. Това, което има на сайта на финансовото министерството е 874 милиона дупка в бюджета сега. Ето ви 1,3 -1,4 милиона само от тук. Прехвърлените пари за осигуровки, които Орешарски - "експертът", прехвърли за 2015 година - още 200 милиона, ето ви 1,7 милиарда плюс 7-те милиарда близо, които взеха за енергийните дружества изобщо в държавата – виждате ли каква цифра става. Затова всички говорят, че на есен щяло да има избори", каза още лидерът на ГЕРБ.
Според Борисов след следващия парламентарен вот лидерите на най-силно представилите се формации трябвало да седнат на една маса и публично да обсъдят какви мерки за излизането на страната от кризата ще предприемат. Той обаче призна, че няма представа на какво може да стъпи една подобно споразумение.
В отговор на въпрос Борисов каза, че след изборите не е разговарял с Николай Бареков, Лютви Местан или Сергей Станишев. Единствената партия, с която изключи възможно сътрудничество бе "България без цензура".
Бойко Борисов коментира и кафето в Кърджали с лидера на ДПС Лютви Местан като подчерта, че срещата е имала една единствена цел - "да успокои напрежението след няколко изказвания на политически лидери, че Кърджали е мястото на раздора и оттам би могло да тръгнат някакви проблеми."
Лидерът на опозицията така и не отговори на неколкократно зададеният му въпрос, дали партия ГЕРБ би се отказала от управлението на изпадналата в толкова тежко положение страна. Попитан каква оценка дава на кабинета "Орешарски" след година работа, той посочи, че дори двойка не може да му пише и му слага нула.

Станете почитател на Класа