Ако Станишев не напусне НС, може да започне процедура по обявяване в несъвместимост

Ако лидерът на БСП Сергей Станишев не декларира, че напуска Народното събрание (НС), за да стане евродепутат, може да започне процедура по обявяването му в несъвместимост.

Това коментира бившият парламентарист и преподавател в Новия български университет Екатерина Михайлова пред Нова телевизия в понеделник.

"Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост. Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно", добави тя.

По думите на Михайлова на 1 юли новите евродепутати трябва да се явят и да започне мандатът им, като дотогава тези, които са народни представители в страните си, трябва да напуснат предишния си пост. Преди няколко дни Станишев изненадващо обяви, че няма да се откаже от мястото си на евродепутат и ще замине за Брюксел, макар и за кратко.

"От момента, в който поех водачеството на листата, заявих пред цялото общество, че нямам намерение да ставам евродепутат. Потвърждавам тази своя позиция, след като отговорих на този въпрос над сто пъти. Всичко останало е само злонамерена спекулация", изтъкна той с рязяснението, че преди 1 юли има заседание на европейските социалисти и след него той щял да има 7 дни " да напиша писмено заявление до ЕП, че се отказвам да бъда евродепутат, така че не правете драми напразно".

Междувременно в петък изтече крайният срок, в който ЦИК обявява имената на 17-те български евродепутати. Единствено Делян Пеевски от ДПС декларира отказа си да замине за Брюксел преди това, като избирателната комисия дълго спори по въпроса кой е моментът, до който избраният за евродепутат може да се откаже от мандата си – дали до приключване на изборите или до обявяване на мандата. Въпросът не е уреден изрично в Изборния кодекс.

По този повод Екатерина Михайлова коментира в понеделник оттеглянето на Пеевски и изпращането в Брюксел на екоминистъра Искра Михайловаче това е начин една неизбежна смяна да се направи, без да бъдат засегнати стоящите зад назначението от ДПС.

Станете почитател на Класа