Голяма част от партиите дори не правят опит да участват в политическия живот

Голяма част от политическите партии напоследък не правят дори опит да участват в политическия живот.
Това става ясно от анализа на Търговското отделение на Върховния касационен съд (ВКС).
Пред журналисти зам.-председателят на ВКС Таня Райковска коментира, че
от 300 регистрирани в България партии реално функционират едва 50.
Показателен факт от статистиката е, че през миналата година ВКС е разгледал едва 12 дела по Закона за политическите партии. По думите на Райковска това е необичайно за година, в която се произвеждат избори.
Тенденцията за малък брой дела се запазва и през тази година. Основна част от тях са свързани с промени в статута на действащите вече партии, а не с регистрацията на нови. Досега практиката показва, че в година на избори делата достигат дори 40.
Голяма част от политическите партии се сещат, че трябва да внесат за вписване документите си от състояли се конгреси в последния момент, вместо да го правят редовно. Голяма част от партиите
не изготвят системно документи от свои форуми, които по закона обаче трябва да се вписват редовно.
Типичен пример за отказ от регистрация на нова партия е свързаният с „Клошари – граждани за България и Европа", посочи Райковска. По думите ѝ името на партията по никакъв начин не съвпада с нейните принципи и цели.
Забелязва се странна тенденция, при която Прокуратурата е неглижирала задължението си да следи за т. нар. мъртви партии и да иска заличаването им.

Станете почитател на Класа