Станишев увърта дали ще става евродепутат

Имам ангажимент на 18 юни да предложа пред европейските премиери, излъчени от партии-членки на ПЕС, Мартин Шулц за председател на групата на Социалистите и демократите. Това обясни лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев в отговор на въпрос, свързан с това дали ще бъде евродепутат и кога ще подаде заявление за напускане на Европейския парламент, както бе заявил.Държа да изпълня този ангажимент лично на първото заседание на групата - това е важно политически от гледна точка на традицията, обясни Станишев.

По всички европейски законодателства мандатът на един евродепутат започва от първата сесия на Европейския парламент, която е на 1 юли. Заседанието на групата на Социалистите и демократите в ЕП е преди това, обясни Станишев като подчерта, че има седем дни да напише своето писмо със заявление, че се отказва.

Не правете драми, призова той. "Не ми задавайте въпроси, на които съм отговарял, не ми задавайте глупави въпроси - питате едно и също четири месеца", заяви Станишев и още веднъж повтори, че има ангажимент, който трябва да изпълни на 18 юни.

"Предложих пред премиерите да предложим Шулц за председател на групата, който да има по този начин позиция за този преходен период до уточняване на комисията, нейните политики, позицията по отношение на президент на ЕК, другите ключови позиции в ЕС и държа да го направя лично", обясни лидерът

Станете почитател на Класа