Мая Манолова: Не може да има контролиран вот

Бюлетините, които ще пускат българските избиратели, ще бъдат без всякакъв номер или идентификация, заяви в студиото на „Тази сутрин" Мая Манолова от Коалиция за България, съобщава БиТиВи.

По този начин тя успокои обществеността след появилите се твърдения, че уникалните серийни номера на бюлетините могат да се засичат със списъците на гласувалите и така да се разбере кой гражданин за кого е дал вота си. Някои даже смятат, че свързани с партии НПО-та регистрират хиляди наблюдатели именно с цел пряк контрол над изборите.

Депутатката от БСП направи показно с бюлетина и урна, от което стана ясно, че единият номер на бюлетината остава на кочана, а другият - идентичен с него, се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия.

На въпрос защо тогава брокери на гласове вече инструктират подчинените си да записват 8-цифрените номера, „червеният" депутат подчерта, че това е само тактика за сплашване, но когато опасения в тайната на вота идват от експерти, това са „безотговорни приказки", които в крайна сметка демотивират хората.

Манолова посочи, че социологическите агенции вече не отчитат хора, които се страхуват да кажат коя партия биха избрали, докато преди предсрочните избори през 2013 г. техният дял е бил цели 10 %. „Вече няма партия-полицай, която да стресира българските граждани", категорична бе Манолова.

Според нея няма никакъв проблем в това да се регистрират множество наблюдатели от различни организации.

Манолова разграничи Столетницата от вандалския акт от 9 май, когато по време на русофилско шествие с участието на Сергей Станишев беше изгорено знамето на Европейския съюз.

„Не ми е известно да е имало митинг на БСП пред Паметника на Съветската армия. Няма как една партия да е отговорна за това какви още граждани са дошли да поднесат цветя и да участват в други прояви", коментира тя.

Станете почитател на Класа