Според ИСИ: При сегашната кампания партиите бъркат евровота с парламентарни избори

 

Въпреки че предстоят евроизбори, партиите сяка правят кампания за местен или парламентарен вот. Това заяви политологът Стефан Георгиев при представянето на резултатите от медийния мониторинг на предизборната кампания, направен по поръчка на Института за социална интерграция. Според него

27% от посланията на БСП в предизборната кампания са насочени към социалноикономическите проблеми и по-специално към трудовата заетост.  Основната теза на БСП е, че в основата си проблемът за заетостта и доходите е общоевропейски и именно ПЕС има правилната стратегия по въпроса.

Според Георгиев 9% от посланията на левицата са насочени към регулацията на монополите, а в 12% от тях присъства Мартин Шулц. Темата за Украйна и Русия също слага силен отпечатък в предизборната кампания на социалистите и присъства в 26% от текстовете на БСП. "Южен поток" също е една от темите, застъпени от БСП, като в същото време тезите на социалистите за прогресивно данъчно облагане, против плоския данък и срещу бюджетните рестрикции, остават в сянка.

Едни от постоянните акценти в предизборната кампания на ГЕРБ е посланието, че изборът на ЕНП ще даде на България влияние в Европа, тъй като ЕНП е най-голямото политическо семейство в ЕС.

Централно послание на партията на Бойко Борисов е, че ГЕРБ ще осигурява европейско финансиране за строителство на инфраструктура, както го е осигурявал, докато партията е управлявала. Думата магистрали се среща в ¼ от публикациите за кампанията на ГЕРБ.

"Прави впечатление, че кампанията на ГЕРБ почти не се занимава с личността на кандидата за председател на ЕК на ЕНП Жан Клод Юнкер. Почти не се използва авторитетът му, нито се води кампания в негова ползва", подчерта Георгиев и допълни, че ГЕРБ също използват често темата "Южен поток" и намаляването на зависимостта ни от доставките на газ от Русия.

При ДПС се наблюдава засилване на кампанията през последните 10 дни, както и появата на предизборните клипове на движението в медийното пространство. Едно от основните послания е за обединена Европа, както и предизборния лозунг "ДПС в Европа - Европа в България!". Според Георгиев засега движението има едно общо послания, но като че ли все още не може да се направи разбивка и идентифициране на конкретни теми и говорене.

Близо 15% от изразените послания до избирателя са с източник РБ. Постоянната тема в личната риторика на водача на листата Меглена Кунева се свежда до темата за свободата. Основните послания на РБ са за газова сигурност и създаването на Европейски енергиен съюз. В тази тема е включена и критика срещу БСП затова, че осигурява на една компания монопол върху газа и по този начин предопределя високи цени и нисък стандарт, а "Южен поток" е определен като антиевропейски проект.

Посланията на ББЦ почти всеки ден се попълват от нови, заглушавайки предишните, но независимо от това, някои теми остават централни. На първо място по честота за обещанията за разкриване на работни места и намаляване на младежката безработица. На второ място по честота е темата за възстановяването в кратки срокове на всичко положително, изчезнало в българската държава, следвана от темата за осигуряване на безплатно здравеопазване и лекарства за малките деца и пенсионерите.

Посланията на АБВ намират място в медиите главно в малък брой интервюта на водача на листата Ивайло Калфин и председателя на движението Георги Първанов, а посланията на "Атака" почти не присъстват в наблюдаваните медии за обхванатия период. "Атака" и Волен Сидеров се споменават главно в контекста на скандалите около тях, като посланията на националистите получават публичност главно в рамките на партийната им телевизия.

"Прави впечатление, че на този момент предизборната кампания е вяла и няма градация като при предишните кампании. Последните теми и празничните дни отвлякоха енергията на предизборната кампания и нейните послания", обобщи Георгиев и допълни, че в рамките на тази кампания не виждаме дебати и много често тя прилича на кампании за парламентарни или местни избори.

Политологът припомни, че част от водачите на листите или вече са декларирали, че няма да бъдат евродепутати, ако бъдат избрани и това също обуславя липсата на активен дебат, в който да бъдат включени европейските теми.

По отношение на количествения мониторинг Георгиев отбеляза, че най-често в медиите присъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, следван от председателя на БСП Сергей Станишев, председателя на ББЦ Николай Бареков и премиера Пламен Орешарски. Данните от изследването показват, че далеч по-назад като присъствие остават председателят на ДПС Лютви Местан, президентът Георги Първанов, и лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпредседателите на РБ Радан Кънев и Меглена Кунева.

Мониторингът отчита и наблюдение над 3 институции – президентът на Република България, ЦИК и МВР, като от изброените институции държавният глава Росен Плевнелиев присъства най-често, но търпи най-негативно отношение в отразяваните медии.

Сред водачите на евродепутатските листи, най-често са отразявани Ивайло Калфин от АБВ, Томислав Дончев от ГЕРБ и Илияна Йотова от БСП. Всички те попадат в скалата на положителното медийно отразяване, а най-негативно е отразяван вторият в листата на ДПС Делян Пеевски.

Анализът на ИСИ, че в местните медии европейската тематика не е сред най-популярните. Прави впечатлени и фактът, че доста от регионалните медии отразяват предизборната кампания и в национален мащаб, дори да не е имало събитие в конкретния регион. Внимание се отделя и на политическите новини, свързани със скандали около политическите партии или властта на централно ниво.

Станете почитател на Класа