Охраняват бюлетините като пари

В 9.30 ч. първият камион, който ще транспортира изборни книжа и бюлетини за предстоящия евровот, тръгна от печатницата на БНБ.

Равнището на сигурност е напълно сходно с равнището на сигурност, което се транспортират пари. "Абсолютно на 100% залагам името си, че при тези избори една бюлетина няма да излезе от контрол. Нито една.", това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов за това дали по този начин е абсолютно гарантирано, че няма да има възможни случаи като този от Костинброд. Той е един от хората, които ще подпишат протокола, с който бюлетините тръгват. Томов обясни, че има представители на ЦИК, на РИК, към която отиват тези бюлетини, на МВР, ГДНП, МФ, МС. Всички те преди да се подпишат трябва да огледат внимателно какво влиза в камиона, след това да разпишат протокола, а в него е описано съдържанието на камиона. Едва след това се пломбира и под охраната на жандармерията и полицията, то отива към мястото. "От тази печатница не може да изнесете нищо. Бюлетините сега се охраняват като пари", каза той. Томов мисли, че за първи път само печатницата на БНБ произвежда бюлетини. Той каза, че общо са отпечатани 7 381 000 бюлетини.

Автомобили на жандармерията и полицейска охрана ще съпровождат изборните документи. Общо пет камиона ще извозят бюлетини и изборни книжа и материали до 7 областни центъра в страната. Първите са Бургас и Ямбол.

От печатницата на БНБ бюлетините и изборните книжа ще бъдат извозени до края на седмицата в областите. Всеки ден до тогава около 5 камиона ще излизат от тук. Комисар Петър Антиев, който е началник отдел в дирекция "Специализирани полицейски сили", че има и автомобили, които са на БНБ. "Автомобилите ще се съпровождат от един екип на жандармерията и един от полицията", каза той. Така днес общо 10 екипа ще съпроводят петте автомобила, които ще извозват бюлетините. Екипите на полицията ще се сменят на териториален принцип. Комисар Антиев обясни, че след Ямбол и Бургас, бюлетини днес ще се извозват и до Враца, Монтана, Видин. Завършват с Габрово и Плевен.

Вчера главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров каза, че е за първи път са взети мерки със силите на жандармерията да се охранява печатницата на БНБ, където се изработват бюлетините. С цел да не се допускат минали нарушения, е създаден и пропускателен режим със строгото изискване данните на влизащите в сградата автомобили и лица да се записват.

Главен комисар Лазаров поясни вчера, че вече започна и извозването на бюлетините - първите готови са доставени на МВнР. Той уточни, че са поставени задачи на столичната и областните дирекции на вътрешните работи за планиране на съответните маршрути за извозването на готовите изборни материали, като целта е осигуряване на двойна охрана, покриваща съответните маршрути. Това ще става от момента на получаването на изборните материали от печатницата, където съпровождането ще се осъществява от силите на жандармерията, а при навлизането на територията на съответната област ще бъдат изпращани и допълнителни регион.

Има и изработен план и вече е предприета съответната организация за гарантирането на реда и сигурността при провеждането на изборите за членове на Европейския парламент в страната, осигурени са и 3 милиона лева за МВР от правителството. Лазаров поясни, че вече е създадено звено между МВР, ДАНС и прокуратурата за осигуряване на реда по време на изборния ден. В МВР ще има оперативен щаб, чиято задача е координирането на дейността на полицейските структури в хода на провеждането на изборния ден.

Станете почитател на Класа