Орешарски ще следи всички спецслужби

Разузнавателен борд ще бъде създаден веднага след европейските избори и така премиерът Пламен Орешарски ще следи всички спецслужби, пише „Преса".Първият закон, който депутатите ще гледат по спешност след ваканцията си, ще е за устройство на системата за национална сигурност. В проекта е предвидено създаването на мегаструктура на разузнавателната общност, в която да влизат главния секретар на МВР и шефовете на спецслужбите.

Целта на новата институция, която ще е подчинена на премиера, е да се подобри координацията и взаимодействието между вътрешното министерство, НРС, НСО, военна информация и ДАНС. За сметка на това е отпаднала идеята да се слива в едно цивилното и военното разузнаване.

Бордът ще има две звена – аналитично и Национален център по сигурността. Първото ще обработва постъпващата информация, а второто ще служи за управление при кризи, ще прогнозира и ще предлага конкретни мерки на премиера.

Проектът е разработен от екип на МВР и е раздаден на депутатите неофициално. Този път управляващите ще гласуват законовите промени в сферата на сигурността поотделно. Първо ще е закона за военното разузнаване, който трябва да мине до лятната ваканция на парламента.

Станете почитател на Класа