Нелегитимен шеф подписвал документи в ДНСК София-област

Шефът на ДНСК София-област Елена Боянова е уволнена от длъжност, след като на 28 април съобщихме, че от 12 март до 28 април отделът се управлява от двама души. „Да, получих заповед за уволнение“, каза Боянова. Повече от месец тя и неин колега са си делили един кабинет, подписвали са документи и са проверявали разрешителните за строеж. Скандалът е огромен, защото не е ясно колко документи е подписал Анатолий Младенови и колко Елена Боянова.  Подобно деяние попада в обсега на Наказателния кодекс, в който в чл. 308. (1) пише, че „който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.“ „Инспекцията по труда направи проверка на скандалния случай и е излязла със становище, че легитимният шеф в този период съм аз“, каза Боянова. Инспекцията е установила, че на 12 март Боянова е получила заповед за преназначаване на длъжност "главен инспектор", а неин подпис под тази заповед  липсва, което е нарушение на закона. В констатацията на Инспекцията по труда се казва, че " Органът по назначаване не е спазил императивното изискване на закона да изисква предварително съгласие от държавните служители преди преназначаване в същата администрация" и че това представлява нарушение на закона. 

Припомняме, че на 28 април съобщихме за странната ситуация, която се развива във ведомството, чийто адрес се намира на столичната улица „Алабин“ 35. Абсурдът е започнал на 24 март, когато шефката на дирекцията Елена Боянова се връща от болнични и заварва в кабинета си инж. Анатолий Младенов, неин колега. Близо месец двамата делят едно бюро и полагат подписи под документи. Който дойде пръв сяда на шефския стол, разказаха техни подчинени. На официално запитване колко началници има всъщност в отдела, от пресцентъра отговориха следното:
„При извършена проверка от служители на отдел „Човешки ресурси“, дирекция „ФАПТО“ при ДНСК в Класьора на „Заповеди за назначаване, преназначаване и освобождаване от длъжност“ към 25 април 2014 година е установено, че на длъжността Началник РО НСК Софийска област е назначен един служител“. Без обаче да уточнят кой от двамата началници всъщност има заповед.
На въпрос към началника на ДНСК арх. Николай Христов да ни каже все пак името на легитимния началник, той отговори следното: „Не мога да ви отговоря, защото съм в командировка. От пресцентъра ще ви кажат“. От пресцентъра обаче не върнаха отговор кое е името на началника. Този отдел проверява разрешителните за строеж на територията на София-област и гледа жалби за обекти от първа до трета категория. В него работят 18 служители, които се чувстваха объркани от нелепата ситуация.

Станете почитател на Класа