Плевнелиев: Фактите показват, че България е на прав път

България е на прав път и фактите го показват. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването в четвъртък на петото издание на форума „Кариера в България. Защо не?“.
Държавният глава даде за пример последната класация по конкурентоспособност на Световния икономически форум, в която страната ни се изстреляла с 12 места напред.
Със сигурност още не го чувстваме по доходите и по заплатите, но това е голямо постижение, заяви Плевнелиев.
Той даде за пример Швейцария, която е първа в света по конкурентоспособност и затова била една от най-богатите държави в света.
„Навремето сме си говорили, че България може да бъде Швейцария на Балканите и това вярвам, че макар и трудно постижимо, е възможно“. Пътят според държавния глава е „да създадем качествена среда за бизнес и предприемачество“.
Плевнелиев отбеляза, че именно по отношение на индекса на Световната банка за правене на бизнес България изостава и имаме „скромни постижения“. Това важало и за индекса за прозрачност на „Трансперънси интернешънъл“.
Според президента страната се движи ускорително по отношение усвояването на еврофондовете, които се управлявали изцяло от млади хора – над 3000 човека. „България в момента е само една от трите държави, които нямат спряна оперативна програма“, каза още той.
„В президентската институция няма еврофондове, но там отговарям аз и съзнавайки, че съм взел президентството от следващото поколение назаем, то не е мое, то е ваше. И бидейки временно там, направих едно – вкарах колкото може повече млади хора и освободих всички агенти на Държавна сигурност от президентството. Защото искам да приключим веднъж завинаги със зависимостта на миналото и защото искам да гледаме напред. Искам вие да си припознаете държавата, да си превземете държавата. Тя е ваша“, заяви още Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа