Депутати сформират нова партия „Ние българите“


Независими депутати сформират нова партия, носеща името „Ние българите“, научи klassa.bg. Идеолози на формацията са отцепилите се от „Атака“ Стоян Иванов и Кирил Гумнеров. Те вече са запазили името на партията в Софийски градски съд, за да не може друг да злоупотреби и да го използва. Засега готовност за участие в нея са заявили около 5-6 други народни представители, но преговорите са в начален етап. Активно се привличат и обществени фигури извън Народното събрание. Идеята е в перспектива партията да се влее в широка коалиция, която да стане общност от различни неправителствени организации и политически формации.
Новата политическа сила ще изповядва патриотични, екологични, антиглобалистки и евроскептични идеи, обясни за klassa.bg Стоян Иванов, който е представител на бургаския избирателен район, където е особено популярен като бивш журналист в телевизия „Скат“.
„Да върнем България на българите и Европа на европейците“ и „Не на Европа на бюрократите и банкерите“ са част от посланията, които ще излъчи формацията.
Има европейски аналог на тези разбирания и това са британските консерватори, както и чешкият президент Вацлав Клаус, казва Стоян Иванов.
Не сме националисти. Бягам от тази думичка, защото с нея беше злоупотребено, тя сега се свързва с лумпените и екстремистките прояви около Волен Сидеров. Ние сме патриотична формация, обясни още бургазлията.
Друга разлика от „Атака“ е че от „Ние българите“ нямали да искат категорично национализация на естествените монополи в енергийния сектор и телекомуникациите. „Те може да са частни, но трябва да си върнем обществения контрол върху тях“, категоричен е Стоян Иванов. Ние искаме повече регулация, привърженици сме на Кейнсианския икономически модел, за да имаме реална пазарна икономика, а не господство на монополите и олигополите, обяснява още той. Това обаче не означавало крайно залитане в модела на Джон Кейнс, защото „всяка крайност е опасна“.
Новите патриоти са и против „безогледната глобализация“ и неолиберализма, заради които дошла световната икономическа криза.
Евроскептицизмът на „Ние българите“ не означавало задължително излизане на България от Европейския съюз, но и това било възможно като краен вариант, тъй като в момента общността тръгнала към много погрешна посока. В момента ЕС се управлява чрез безумни регулации от армия евробюрократи, които никой не е избирал, казва Стоян Иванов.
Той не се притеснява от излязлото наскоро изследване, че българите са най-положително настроените към ЕС сред всички 27 държави в общността, тъй като по неговите думи това е резултат от „медийна обработка“, внушаваща, че от Европа са „поредните спасители, които ще ни оправят“.
Неправилно се внушавало също така, че Стоян Иванов и Кирил Гумнеров подкрепят управляващите от ГЕРБ в парламента. Ние определено ще сме опозиция на днешната власт, каквато винаги сме били, категоричен бе Стоян Иванов. Въпреки това нямало да бъдат толкова крайни като БСП и ДПС, от които новата формация също се дистанцира.
Не на отделните личности-спасители като „царя или Бойко Борисов“ ще уповават от „Ние българите“, а на общностните идеи и на обединението на хората с подобни възгледи.
Формацията нямала нищо общо с проекта за партия на русофилите, който бе лансиран от други независими депутати – Димитър Чукарски, Венцислав Върбанов, Тодор Великов и Марио Тагарински. „Това е толкова демоде, и как може да има българска партия на русофилите“, коментира Стоян Иванов.
От „Ние българите“ били готови на разговори с други нови формации, като тази на Слави Бинев или партията на ТВ Скат на Валери Симеонов, но засега пазят дистанция и не се идентифицират категорично с тях.

Станете почитател на Класа