Правителството създаде Национален съвет по превенция на престъпността

Правителството създаде Национален съвет по превенция на престъпността, който ще се оглавява от вътрешния министър Цветан Цветанов. Решението бе взето на заседание на МС в сряда.
Новата структура ще представлява колективен орган, който ще организира и контролира изпълнението на Националната стратегия по превенция на престъпността. Той ще функционира като свързващо звено между съответните държавни органи, местната власт и неправителствения сектор, ангажирани с проблема.
Освен Цветанов в Съвета ще членуват заместник-министри на правосъдието, на труда и социалната политика, на образованието, на младежта и науката, на културата, на физическото възпитание и спорта, както и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане, секретарят на Националната служба за борба с трафика на хора, главният секретар на МВР, директорът на ГД „Национална полиция“ и др.
Сред задачите на новия съвет ще бъде изготвянето на проучвания и доклади за нивата на престъпността в страната, организиране анализа на съществуващите практики и изготвяне на препоръки към съответните компетентни органи за премахване на условията, пораждащи престъпност.
Правителството в сряда направи и промени в правилника за устройството и дейността на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол. Те са съобразени с влезлите в сила промени в Закона за администрацията, според които консултативните органи към кабинета следва да се ръководят от министри. В момента председател на този съвет е заместник-министър на вътрешните работи.
Промяната предвижда той да стане редови член на съвета, а новият председател ще бъде определен със заповед на премиера Бойко Борисов.
Въпросният междуведомствен съвет координира разработването на Програма за развитието на граничния контрол на България и възлага разработването на проекти на нормативни актове в тази област.
При съставянето на проекта на закон за държавния бюджет за съответната година членовете му изготвят финансови разчети за необходимите средства за изграждане на нови гранични пропускателни пунктове или за разширяване, реконструкция и модернизация на вече съществуващите такива.

Станете почитател на Класа