Премиерът Борисов ще посети Рамалла

Българска официална делегация, ръководена от министър председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение на 12 януари в териториите на Палестинската власт в Рамалла.
Борисов ще поднесе цветя на гроба на Ясер Арафат и след това ще се срещне с президента на Палестинската власт Махмуд Аббас. Малко по-късно той ще има разговори и с премиера Салям Фаяд.
БГНЕС припомня, че Българското правителство реши на 20 декември 2007 г. в Рамалла да бъде открито българско дипломатическо представителство към Палестинската власт. Неговият ръководител е с ранг не по-висок от пълномощен министър. Дипломатическото присъствие на страната ни в Палестинските територии създава възможности за стимулиране на икономическите връзки, за непосредствено наблюдение на политическите процеси в региона на Близкия изток и осигуряване защитата на българските граждани в Палестинските територии. Откриването на представителството ще допринесе не само за развитието на българо-палестинските отношения, но и за българо-арабските отношения като цяло. Укрепването и разширяването на връзките с Палестинската власт се вписва напълно в нарастващите ангажименти на страната ни към формирането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС са мотивите на правителството.
Палестинската автономия е автономно държавно образование в рамките на Израел, което обхваща Западния бряг и Ивицата Газа. Временна столица е град Рамалла. Създадена е като част от договорите от Осло между Организацията за освобождение на Палестина и Израел. Палестинската автономия има контрол върху гражданските проблеми и проблемите със сигурността в палестинските градски райони (наричани в Договорите от Осло „зона A“). Тя упражнява контрол и върху палестинските селски райони („зона B“).Първият председател на палестинската автономия е Ясер Арафат. След смъртта му през 2004 г. го заменя Махмуд Аббас. От март до октомври 2003 г. е министър-председател на Палестинската автономия, но си подава оставка след борба за надмощие с Арафат. На 9 януари 2005 е избран за президент на Палестинската автономия.. Официална дата за оттеглянето на Аббас от президентската резиденция в Муката не е определена. Президентските и парламентарните избори са назначени за 24 януари, но "Хамас" твърдо отхвърля тази дата. Ислямистите забраниха изборите в ивицата Газа, а и в арабската част на Ерусалим израелският премиер Нетаняху отказва да даде възможност на живеещите там 250 хиляди палестинци да гласуват. С други думи Аббас може да остане на поста си и до средата на следващата година. Не е много вероятно изборите да бъдат ограничени само до окупирания от израелците Западен бряг.
На 17 юни 2007 полага клетва временно палестинско правителство начело с независимия политик Салям Фаяд, до тогава министър на финансите, като не включва представители на радикалното ислямистко движение „Хамас“.Тази мярка е следствие от кръвопролитни сблъсъци между членовете на „Хамас“ и групировката „Фатах“, оглавявана от президента Аббас, поради което той разпуска правителството на Хания 2 дни по-рано. САЩ приветстват неучастието на „Хамас“ в правителство на Фаяд и обявяват, че ще прекратят продължаващото 15 месеца ембарго. Другите участници в „близкоизточната четворка" (Европейският съюз, Русия, ООН) също изказват подкрепа за новото правителство. През март 2008 г. президентът на Палестинските територии беше на двудневно официално посещение в България.
При срещата си с него тогава българският президент Георги Първанов заяви, че България вече е като член на Европейския съюз ще бъде един от активните фактори в търсене на общо решение за ЕС по голямата тема за Близкоизточния мирен процес, за решаването на въпроса, свързан с палестинския проблем. Първанов подчерта тогава, че България приветства създаването на палестинското правителство на националното единство като една важна необходима стъпка в търсенето на трайно и всеобхватно решение на въпроса. България винаги е признавала правото на палестинския народ на самоопределение, съществуването на самостоятелна палестинска държава и изрази увереност, че ще бъде намерено решение на базата на преките преговори между заинтересованите страни, отказа от насилие, спазването на международните договорености, подчерта държавният глава на срещата в София с Махмуд Аббас.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа