Измамнички върлуват във фейсбук и живеят на гърба на хората

Измамнички върлуват във фейсбук и живеят на гърба на хората
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.06.2021
  • Сподели:

Виртуалните измами растат с всеки изминал ден. Мошениците, които дебнат наивни жертви във виртуалното пространство, стават все по-находчиви и измислят все по-хитри методи, за да живеят на гърба на наивни хора, научи Lupa.bg. Организация "Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще" помага на нуждаещите се хора. На ден те получават стотици молби и съобщения за помощ, като гледат да откликват на повечето. От организацията са направили свое разследване, което е разкрило няколко шарлатанки, които буквално живеят на гърба на наивни хора. Хитрушите молят за помощ, а после продават даренията в интернет. На жените просто не им се работи и са намерили по-лесен начин - да лъжат, че са болни, с болни деца, без мъж, без работа и какво ли още не.  

 

Публикуваме разкритията на организацията без редакторска намеса:

 

"Скъпи Приятели, днес ще ви запознаем с информация, която екипът ни събира от известно време и искаме да ви я представим. Както всички знаете, отборът ни се старае да следи и проверява всяка молба, която получаваме за помощ. Редовно получаваме молби с текст, подобен на този, който прикачваме на снимка. Молби с желания за плащане на кредити, искания за телевизори, пари в брой и тн.От известно време, съставяме списък с профили на лица, които живеят на гърба на хората.

 

Лъжат, използват различни профили, различни имена и описват сходни нужди при всяка молба за помощ.

 

Особено внимание ни направиха една група жени от градовете Горна Оряховица, Велико Търново, Павликени и околните села.


Гичка Миткова(казва се Евдокия Христова)
Полина Христова
Ипек Топалова ( представя се и с профил - Вили Георгиева)
Надежда Топалова
Денка Христова
Еленка Иванова ( представя се за Галина Илева и (Гергина Христова)
Лидия Енева
Лили Славчева
Николета Стамова. ( има много профили, продава всичко, което получи)

 

Всички тези дами върлуват из различни групи, живеят постоянно от дарения, а част от тях продават това, което им се предоставя. Част от жените са роднини.


Лидия Енева е жената, която ни изпрати съобщение с текст: "Вие подигравате ли се с нас, екате си взимайте б.... "

 

 

 

В случаите, където е подадена молба за помощ в семейство с дете, ние предоставяме памперси, детски шишенца, мокри кърпички и храна, като по този начин осъществяваме първата среща с лицата, като така предоставяме подкрепа за дете.


На същата дама - Лидия Енева, бяха изпратени тези неща, но тя желаеше да получи други неща, вероятно които са лесни за продаване и поради тази причина нарече тези дарения - б.....

 

 

 

В интернет отново се е завърнало и още едно лице - Valentin Kostadinov.
Младо момче, което също живее от помощи. Напоследък получаваме нови линкове от негови публикации, където отново използва едни и същи мотиви, желае пари.


Редовно при нас постъпват молби за помощ с желание да дадем пари за лечение на заболяване или да споделим даден апел за помощ, които са без нужните документи.


След като изискаме епикризи от болница, имена на лекуващ лекар, оферта за лечение, често отговор не ни се връща, а чата ни става блокиран. В един от случаите ни беше представена и фалшива епикриза за заболяване. Както често уточняваме, превърнали сме се в детективи и правим всичко възможно да сведем подобни случаи до минимум, но и ние сме хора и понякога емоцията ни подвежда.

 

Съветваме всеки да внимава щом получи съобщения от лица с тези имена.
Даваме насока към администратори на други групи, страници и подобни, да запишат и имат информация за тези лица,  за да не ги допускат до своите платформи.


За други хора, които организацията вече е участвала в телевизионни предавания или е правила публикации, може да видите, както на нашия сайт, така и тук в страницата ни.


Ако вие също сте запознати с лице или лица, които знаете, че злоупотребяват, споделете ни ги в коментарите или на лично съобщение, за да допълним списъка и така да се предпазим взаимно", завършват от организацията и апелират хората да проверяват на кого помагат.

Станете почитател на Класа