Борисов уволнява дисциплинарно шефа на столичната полиция

Димитър Драганов

Столичният кмет Бойко Борисов ще уволни дисциплинарно Емил Танев, шеф на дирекция „Координация, контрол, обществен ред и сигурност” в общината, заради участието му на полицейско парти с благотворителна цел на 29 май вечерта.“В ден на траур Танев няма работа по тържества“, заяви пред „Класа“ Борисов. Той допълни, че в годината има още 364 дни, в които могат да се правят подобни благотворителни тържества за децата на загиналите служители на реда. Борисов уточни, че вече е поискана оставката на Танев, но той е отказал да я подаде на ресорния зам.-кмет Юлия Ненкова. „Затова стартирахме процедура за дисциплинарно отстраняване“, обясни Борисов.
Скандалът с полицейското парти гръмна в петък късно вечерта, когато лидерът на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев обяви, че шефът на дирекция „Контрол на общоопасните средства“ Венцислав Рангелов празнува 50-ия си рожден ден в известния столичен ресторант „Континентал плаза“ в деня на траур. На тържеството са присъствали полицейски служители, зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев и известни спортисти. От своя страна Рангелов обяви, че тържеството е било благотворително с цел да се подпомогнат финансово децата на загинали служители на реда. „Ние сме съпричастни с всичко, което се случи с тези хора, участвали сме в спасителни операции. Няма разумен човек, който да не е съпричастен към тази трагедия, но това е организация, направена от месеци”, коментира шефът на КОС отбелязването на рождения си ден.
В резултат на скандала премиерът Сергей Станишев уволни в събота зам.-министър Румен Андреев. Предложението било направено в писмена форма от МВР шефа Михаил Миков.
“Министърът ме уведоми, че част от служителите на министерството са отбелязвали празник. Аз смятам, че в тази ситуация, когато цялата нация е в траур, това е много неуместно от морална гледна точка”, коментира премиерът. На другите служители, участвали във веселбата, също ще бъдат наложени наказания.
Според „Ред, законност и справедливост“ в ресторанта е пял сръбският певец Мирослав Илич. „Премиерът Сергей Станишев и министрите се обърнаха официално „с настоятелна молба към всички граждани и към политическите партии да отменят планираните публични концерти и увеселителни прояви”, но явно това не се отнася за МВР“, заявиха от РЗС.
“Имаме поименно участниците в тази полицейска “Коза ностра” на този полицейски гуляй и няма да има прошка за никого”, каза лидерът на РЗС Яне Янев. Според него отстраняването на зам.-министър Андреев не било достатъчно.

Станете почитател на Класа