От хората факли при Борисов 1 до поредицата избори

От хората факли при Борисов 1 до поредицата избори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

 

Кой си спомня 2013 г. февруарските бунтове? Когато се самозапалиха 7 души за месец и нещо. Явление, останало неизследвано.

 

 

 

За него нямаше коментарни предавания с психолози и политолози, да търсят причините. Защото против властта на Борисов в големите телевизии е недопустимо да говорят политолози и до днес. Пускат само по някой представител на партия, за да се демонстрира плурализъм.

Бунтовете през февруари 2013 г., срещу първото правителство на Борисов избухнаха с лозунги за тока и отоплението. Нарекоха ги благозвучно (политологически) „антимонополни бунтове”. Но причините бяха по-надълбоко – в монопола на Борисов, овладял властта като ОПГ.

Партията ГЕРБ през 2009 г. спечели избори с голямо мнозинство, макар и не пълно – 39,7%, 116 депутати. Първото правителство на Борисов получи подкрепа от 162 гласа, от всички партии в парламента, без БСП и ДПС. Сега изглежда странно. „Атака” с 21 депутати гласува за Борисов. РЗС на Яне Янев гласува за Борисов. Сините седесета-десебета имаха 15 депутати, гласуваха за Борисов. Иван Костов дори се предложи за коалиционен партньор, макар Борисов да го наричаше Гаргамел.

Борисов беше приет с надежди, че след поредица от сини, червени и жълти правителства, ГЕРБ е нещо ново и различно. И Крали Марко-Борисов ще донесе благоденствие и справедливост. Това не стана, по-скоро един рекетьор завладя държавата.

Така през февруари 2013 избухнаха бунтове в няколко градове. Тогава Борисов се уплаши и тактически подаде оставка, няколко месеца преди редовните избори, да не загуби от недоволството. Причините не бяха толкова, че цените на тока и отоплението са високи, каквито лозунги издигаха, а, че заедно с това в медиите нищо критично не можеше да се промъкне. Докато народът пъшка, отвсякъде по

телевизиите обясняваха какви сме отличници,

като Германия. Малката пица на Дянков била голям успех, вървим все по-нагоре и т. н.

През тези години телевизиите не показваха, или показваха манипулативно протести, наричаха протестиращи „еколозите”. Борисов беше овладял медиите (владее ги и до сега). В онова време нещо критично можеше да се промъкне в големите телевизии само в „Шоуто на Слави”. Борисов дори заплаши, че щял „да ги приключи”, ама ги оставил за по-демократично. Това беше и причината за политическия успех на партията ИТН, но тя сама се предаде и продаде, за да се свие до маргинална партия.

Кабеларките не бяха толкова развити, някои кабеларки доставчиците ги избягваха нарочно, подкаст канали в YouTube още нямаше.

В такава безизходица и пълен монопол на Борисов от безнадеждност хора започнаха да се самозапалват. Първият във Варна като че ли даде пример. И самозапалвания се случват и до днес, всяка година. Но такава поредица не е имало, както през 2013 г.

Тогава по време на бунтовете имаше призиви да се забранят партиите. И днес се надигат подобни гласове. Тъй като парламентът е раздробен на повече, никой няма надмощие, недоволството се разпилява към различни партии. Има нарастващ брой хора, които са против демокрацията въобще. Не била подходяща за нашия народ, трябва ни силен лидер и т. н. Някои искат Путин да управлява и България. В този коловоз са и поддръжниците на Борисов. За какво ни е парламент само да се карат там, да оставят човека, да не му пречат да командва.

Сега е трудно да се фокусира недоволството. Срещу кого да протестираш? Едни са срещу Борисов, други срещу ПП-ДБ. Впрочем, тази коалиция е главен враг и на Борисов, и на ДПС, и на ИТН, и „Възраждане”. Изборите ще послужат като отдушник за привържениците на всички партии, но проблемите няма да се решат, резултатите ще са почти същите като предишните.

Чувството за безизходица се поддържа и засилва от съдебната власт,

която обслужва Борисов и държи чадър над едни, бие с бухалка други.

В основата на политическата криза е Борисов, той е токсичен, след петкратни избори не е могъл да състави правителство нито като първи, нито като втори мандат. Кризата ще свърши, когато бъде изправен пред съд.

„Цялата държава е заложник на Бойко Борисов“ – това заяви не кой да е, а бившият главен прокурор Иван Гешев. Той първоначално беше поставил чадър над Борисов, беше поредният главен прокурор „ти си го избра“. Но когато натискът върху Гешев да се оттегли стана силен, той тръгна да разследва „Барселонагейт“ и др. дела на Борисов. И според него затова е уволнен.

Пред журналисти в парламента Гешев заяви, че Борисов се страхува от две неща – „Барселонагейт“ и да не попадне в списъка „Магнитски“.

В момента Борисов дърпа конците във властта с извънпарламентарни инструменти, задкулисие и зависимости, рекет, с морков и тояга. Влиянието му отслабва и тече процес на разпад на неговия монопол. Но положението създава чувство на безизходица и недоволството се насочва към партиите и демокрацията въобще.

 

 

 

Станете почитател на Класа