Демокрацията най-добре с чужда намеса вирее

Демокрацията най-добре с чужда намеса вирее
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.06.2021
  • Сподели:

Неделя

Защо никой не ми каза, че заместник-посланика на САЩ Джъстин Фридман е държал реч на Прайда вчера?! Конграчулейшън, сър, за активната позиция. Толкова е приятно да усетиш, че правилните партньори застават зад теб с необходимата твърдост. Ако не са американците напоследък, отиде ни ни цялата борба за законност. Честно казано, дошло ми е до гуша само руснаци да се месят в делата ни.

 

В по-общ план г-н Фридман ми връща надеждата в белия хетеросексуален мъж, понеже отвъд Океана на такива все по-малко може да се вярва. Толкова е справедлива щатската дипломация, че един ден може да подкрепи борбата за равноправие дори в Саудитска Арабия.

Чакайте, само да не излезе, че съм от защитниците на "традиционното семейство". И през ум не ми минава. На достатъчно събирания на родата съм присъствал, за да храня някакви илюзии. Балканският ми консерватизъм е само по линия на домашните компоти.

 

Понеделник

Като източиха КТБ навремето, нямах възражения. Имало да става. После, като източваха пенсионни фондове, пак не ме вълнуваше. Млад съм за пенсия. Оставете хората да работят. Но това с източването на язовирите вече не мога да го приема. Как ще пия една студена вода по другите теми, ако чешмите пресъхнат? Не успявам да проследя напълно казуса с тия водоеми. Разбирам само, че нещата са изпуснати. Водата също. Хубавото е, че покрай специалистите в областта научих нова дума: "завиряване".

За да разбера кой прав, кой крив, ще трябва да изкарам едно задочно висше по хидромелиорация. Ама не знам има ли достатъчно подготвени преподаватели, да ми завирят симьестъра. Всъщност не е необходимо. Трябва да си пълна гола-вода, за да не знаеш, че напоителните системи са основно за финансово напояване. А там е важно сухото, не друго.

 

Вторник

Обаче янките си ги бива - на час по лъжичка ни сервират справедливост. Да кажат по-добре кой не попада в "Магнитски", по-лесно ще е, си мисля.

Вечерта Роналдо нанася съкрушителен удар на всички ни, като препоръчва да се пие вода, не захарни напитки. Каква вода бе, братко, с тия празни язовири?! А преди да посегнем към минералната, трябва да имаме необходимата информация не е ли в оня списък бутилиращата фирма.

 

Сряда

Исторически ден. Днес Путин и Байдън се срещат. На какви харизматични лидери случи тоя свят! Не мога да преценя що за изражение имат лицата им, и двамата са така опънати от ботокс, че изглеждат нелепо щастливи. Почти като родните политически анализатори. А няма от какво. Според мен Байдън се представи по-добре, защото не забрави нито една от важните теми, а се бях притеснил по едно време да не се случи по средата на разговора.

От друга страна, очаквах повече от Путин. Можеше много лесно да покаже превъзходство с онова прочуто руско контриране: "А вие защо биете нег... тъмнокожите". Джо щеше да се види принуден да признае, че е така. В крайна сметка изводът е, че и двете страни няма да допуснат чужда намеса в демокрациите си. Ама че странни политици.

Нима господа президентите не знаят, че демокрацията най-добре с чужда намеса вирее? Ами да питат нас.

 

Четвъртък

Оня ден гледах много забавно филмче. Бивш митничар дава на президентски съветник пликче. Не става ясно за какво се говори в сюжета, филмчето е нямо, като от зората на киното и видеонаблюдението. Но ми хареса в общи линии колко стилни са тия господа - пури и ром си подаряват. Това се казва истински изискани джентълмени на институционално ниво.

Сетих се за този ключов елемент от балканския етикет, защото Зоран Заев тая заран отишъл на гости при Борисов, преди да посети президента. Тотално нарушен протокол. Имам предвид: подарил му само пури. А ром, питам аз, защо нямаше? И от тая среща гледах забавно филмче. Този път със звук, от който нямаше особена нужда. Стъки пък хептен за нищо го няма протокола при гостуване. Взе, че неканен се вмъкна в студиото на Нова, да изрази някакви съображения. Ни пури донесе, ни ром. А не е да не може да си ги позволи след такова щедро финансиране на федерацията му.

 

Петък

Днес Стъки пак е много активен сабахлем. Вмъкнал се неканен този път в Спортното министерство, придружаван от група смесени бойни изкуствоведи. Много надеждни момчета ми изглеждат, вдъхват доверие. Ама малко взех да се обърквам кога им викаме "състезатели по ММА" и кога "футболни ултраси". Разликата е много деликатна. Не били взели 1 милион, а пет пъти по-малко. Но още миналата седмица ви предупредих, че Стъки не го бива много в броенето, щом собствените си години трудно изчислява стигат ли му за президентска кандидатура.

Чета, че един от спортистите припаднал. Не издържал на напрежението, завалията. Добре че не се е стигнало до по-сериозен сблъсък, че покрай такива подготвени кадри хептен щеше да изглежда напразно финансирането на тая фамозна федерация.

 

Събота

Чухте ли, че от СЗО щели да забраняват на жените да пият?! Що за глупости, наистина. Тая организация е твърдо решена до ни умори до крак. Баш в месеца на половото равноправие да се налага такъв сексизъм. По линия на чашката всички отдавна се самоопределяме както решим.

Но като ги споменахме медицинските надзорници, ето ни неусетно пак в онова време на годината, в което забравяме за Ковид. Нито на прайда имаше социална дистанция, нито традиционалистите на Стъки спазват мерките за поведение в обществени сгради, даже Байдън го видях без маска. Поне от него не очаквах такава безотговорност.

Рано ми е да се връщам към живот, в който сам трябва да пазя здравето си на фона на цялото това слюнкоотделяне. И за тази ли чистота трябва вече да разчитам на карантина от "Магнитски"? Братя американци, намесете се, ако обичате, че вече едвам се ориентирам в тая нова хигиена.

 

 

Драго Симеонов

Станете почитател на Класа