“Шефе, сметанка!” или как се става директор на студентската телевизия .

“Шефе, сметанка!” или как се става директор на студентската телевизия .
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2021
  • Сподели:

“Шефе, сметанката!”. Ето с това култово изречение се става директор на студентската телевизия - без нужните качества, но с любезното съдействие на ректора на Алма Матер. Пошлият сюжет се разигра неотдавна, след като стана ясно, че Башар Рахал поема студентската телевизия в Софийския университет, въпреки спорните си компетенции.

 

Сега неговата длъжност се изпълнява от дамата с късата пола - Цветелина Бенчева. Какви са нейните бъдещи творчески планове никой не знае. А тя… отказва да каже. 

 

През 2018 г. ректорът на СУ Анастас Герджиков решава да назначи за директор на ТВ “Алма матер” Башар Рахал. Без знанието на академичната общност се подписва договор с куха фирма. Инвестицията е за 10 милиона, а срокът на договора е 5 г. После всичко потъва - телевизията спира да работи, телевизионното студио, оборудвано с модерна техника, на която уж да се учат студентите и бъдещите журналисти, е запечатано. 

 

Междувременно е пуснат оня скандален клип - връх на простотията, влязла в академичните среди. В него са Башар Рахал и бъдещата директорка на ТВ “Алма матер” - Цветелина, която с къса пола и на високи токчета припка и носи на началника кафенце, сметанка и тъй… става звезда докато Рахал заглежда формите й. Ако не беше тъжно, може би щеше да е смешно. 

 

Оказва се, че с “Шефе, кафенце!” и “Шефе, сметанката” може да се стане не просто звезда, а и изпълнителен директор на цяла медия. Но това едва ли е толкова трудно предвид факта, че медията на практика не функционира. Три години по-късно няма нито едно заседание на Управителния или Програмния съвет.

 

Длъжността директор се изпълнява от Бенчева от съвсем скоро. Тя заема поста, въпреки че не отговаря на нужните критерии  - 5 г. трудов стаж в медия и квалификационна степен “Доктор”. 

 

Резултатът от управлението й е следният: закриване на последните три творчески длъжности и то без знанието на Катедра “Радио и телевизия” в журналистическия факултет. Останали са само лица, които да ръководят технологичния комплекс. Как точно се създава програма без творчески екип, не е ясно. Но вероятно компетентната Бенчева е мисли по-перспективно. 

 

 

 

 

Понеже не се знае много за творческите намерения на Бенчева, екипът ни реши да се свърже с нея и да попита какви точно са плановете за развитието на студентската телевизия. 

Ето как протече разговорът ни: 

 

- Здравейте, Цветелина Бенчева търся.

- Да, на телефона. 

- Здравейте, Джесика Вълчева Ви се обажда от сайта ФрогНюз. Удобно ли е. 

- Ох, извинявайте, какво казахте? 

- Казвам се Джесика Вълчева и Ви безпокоя от ФрогНюз. Удобно ли е?

- Удобно е. Зависи за какво.

- Интересува ме какво се случва със студентската телевизия.

- Кой Ви даде моят номер и защо ми звъните на личния телефон, за да ме питате такива неща? 

- Нищо не съм Ви попитала още. 

- Може да изпратите официално запитване на мейла на телевизията. Благодаря Ви. 

- Още нищо не съм Ви попитала. 

- Но ми звъните на личния телефон. 

- Този телефон ми дадоха.

- Кой Ви го даде? 

- Това няма значение. С него разполагам. Не разбирам защо е тази враждебност.

- Не е враждебност. Просто ми е любопитно. Не съм много наясно как точно журналистите се докопват до личните телефони на хората. Има официални пътища, по които това може да се случи.

- Нали сте ръководител на медия? Би трябвало да знаете как работят журналистите. 

- Благодаря Ви, че се обадихте. Ще очакваме официалните Ви въпроси на мейла на телевизията. 

- Кажете ми телефон, на който мога да се обадя... 

 

Разговорът приключи тук.

 

Освободени от творческия екип са утвърдени имена - професионалисти с опит и доказани качества - режисура на монтажа - Зина Начева, гл. ас д-р Петър Айолов преподавател по сценарно майсторство и монтаж във Факултета по журналистика и масова комуникация, д-р Десислава Сотирова, редактор в ТВ Алма матер и хоноруван преподавател във факултета.

 

Тримата са написали възражение и не са подписали договорите си за прекратяване. Очаква се реакция и от ректора на СУ, академичния съвет. Такава едва ли ще има. Коментира се, че Цветелина Бенчева е близка на ректора на СУ - Анастас Герджиков, избран начело на Алма матер с любезното съдействие на проф. Любомир Спасов, директор на правителствената болница и човек с близки връзки в ДПС.

 

Смята се, че по този начин задкулисието е влязло в Софийския университет.

 

 

Джесика Вълчева

Станете почитател на Класа