По слогана ще ги познаете: Какво ни казват партиите преди вота

По слогана ще ги познаете: Какво ни казват партиите преди вота
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.06.2021
  • Сподели:

За какво се замисляте, когато чуете "Рестарт на държавността"? Или "Ред в хаоса"? Или "Време е за друго"?

 

По принцип политическите слогани за изборни кампании имат няколко основни цели - да хванат вниманието на избирателите, да се забият в главите им и да им дадат малко проста информация - кой е кандидатът и за какво се бори.

 

Празни приказки ли са предизборните слогани? Само малко...

 

Никой не си прави илюзии, че тази кампания ще е нормална. Напротив, очаква се тя да е доминирана не толкова от обещания, визии и политически програми, колкото от хвърляне на кал по опонентите и вадене на кирливи ризи.

Но все пак - креативните умове, наети от централите, отново са влезли в употреба, произвеждайки магически изречения, с които да омаят избирателите преди вота на 11 юли.

 

Какво могат да ни кажат този път предизборните слогани на партиите и коалициите? Или поне онези, които според социологическите проучвания имат някакви шансове да влязат в НС. 

 

ГЕРБ-СДС - "Ред в хаоса"

 

Колко пищно и по римски звучи това мото само! Ако беше на латински, даже може би щеше да е още по-добре - Ordo ab Chao. На практика обаче значението е много по-тривиално и може да се преведе като "Откакто ни няма на власт, нещата станаха пълен батак". Или дори може да се прибави малко конкретика - "Взе Радев властта и настана хаос".

ГЕРБ играят с най-силното си оръжие - липсата на достатъчно голяма и достатъчно обединена опозиция срещу тях, която да сформира стабилно управление. Служебното правителство е само до време, но на страната ѝ трябва работещо правителство с работещ кабинет. И докато опозиционните формации не могат да осигурят това, за партията на Борисов има шанс, докато бият тъпана, че са единствените, които могат отново да внесат ред и стабилност.

 

Да не говорим, че още докато ГЕРБ бяха на власт, мантрата за стабилността беше основното повтаряно нещо, а всяка критика по посока на партията или на правителството се тълкуваше от функционерите като "клатене на стабилността". Сега същата песен се подема на нов глас и с нов аранжимент. 

Опасността е да прекалят с възмущението и от "Ред в хаоса" да получим предимно "Рев в хаоса". 

 

"Има такъв народ" - "Време е за друго"

 

Най-изненадващото нещо в този слоган е, че въобще го има. Реално не е особено лесно човек да го види, макар че току-виж започне да разцъфва по плакати и билбордове по-напред в кампанията. Но каквото и да си говорим, комуникацията с избирателите не е точно най-силното оръжие на партията на Слави Трифонов.

За сметка на това "Време е за друго" им пасва като идеална ръкавица, като бира на пържени картофки. Посланието тук е повече от ясно - "Дошли сме да сменяме властта, време е старите да си ходят, време е да бъдат заменени с нещо друго". Какво обаче е това друго, никой не може да ти каже. Също като "Има такъв народ", от този слоган не знаеш какво точно "друго" да очакваш.

 

Ами ако е "От трън та на глог"? Но това е рискът на промяната - в един момент трябва да решиш дали ти е достатъчно гадно, че да промениш нещата около себе си, или страхът от новото е твърде потискащ. ИТН ти казват, че това време е дошло, а от теб зависи да решиш дали да инициираш промяна.

 

"БСП за България" - "Сигурност в промяната. С грижа за теб."

 

Още в самото начало изскача един малък въпрос - промяната е сигурна или ще има сигурност за хората, ако дойде промяна. Дори да приемем, че и промяната, и сигурността, и грижата ще дойдат от БСП (все пак си е тяхна идея), слоганът продължава да е леко объркващ.

 

Едно е ясно обаче, когато социалисти говорят за "грижа за теб", това обикновено поражда известни дискомфорти. Най-малкото тази червена грижа има лошия навик да се заседява и да се предлага понякога нежелана.

Ако от "Позитано" 20 са решили все пак да направят кампанията по-човешка и ориентирана към това да задоволява нуждите на хората, има и по-добри начини това да бъде изказано, отколкото две нямащи кой знае колко общо изречения, пльоснати едно до друго.

 

"Демократична България" - "Свобода. Законност. Модернизация."

 

"Ред, законност и справедливост" и "Свобода. Равенство. Братство" вече отдавна ги няма, но на небосклона свети ново изброяване на три думи - "Свобода. Законност. Модернизация."

 

Реално подобно просто посочване на приоритети е добра стратегия за градската десница, която има навика да прекалява със софистицираните си послания. Сега поне знаем, че се борят за свобода (от предишната власт), върховенство на закона - вечната им тема за реформи в съдебната система, и модернизация на държавната администрация - нещо, което всички по подразбиране знаем, че е необходимо, макар и да нямаме точна идея как трябва да се случи.

 

Като слоган звучи малко възтромаво (не, колкото този на БСП, но все пак), но поне дава яснота кои са "Демократична България" и за какво се борят.

 

А и нека сме честни - това е в пъти по-добра идея от предишното "България може много повече", заради което не можеха да си сложат слогана на плакати с кандидати. Я си представете ген. Атанасов или Иво Мирчев и до тях надпис "България може много повече". Поглеждаш я тази картинка и се съгласяваш категорично.

 

ДПС - "Рестарт на държавността"

 

На някого не са му се давали пари за ново предизборно изречение и е решил да кара и тази кампания със старото. Все пак не е като ДПС да са имали възможност да рестартират каквото и да е.

 

Още повече - какво, по дяволите, значи "Рестарт на държавността"?! Нова Конституция? Преосмисляне на самата държава? За преосмисляне на родината като идея вече чухме от Карадайъ. Преразглеждане на самото отношение към политиката, държавата и институциите?

 

С други думи, това е прекрасен пример за слоган, който просто е поставен да стои там и да го има. Но все пак - ДПС кога са имали нужда от каквото и да е мото за изборите?

 

"Изправи се! Мутри вън!" - "Изправи се! Мутри вън!"

 

За какво ти е слоган, когато самото ти име е слоган? "Изправи се, българино, и изхвърли мутрите от властта", може да се превежда заглавието на тази предизборна коалиция. Ясно дава основния обединяващ елемент на това шарено задружие от партии и граждански групи - те са тук, за да се борят с мутрите и престъпността в държавния апарат. Всичко друго извън това би трябвало да е някакъв бонус.

Има го и лекото намигване към президента Румен Радев с неговия призив "Мутри вън!" от летните протести на 2020 г., има я и гражданската организация на Мая Манолова "Изправи се.БГ", за да стане все пак ясно кой тук е ключовата фигура.

 

Истината е, че като име на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" звучи изключително нелепо, но пък като предизборен слоган си е напълно приемливо. Така или иначе, ИСМВ е в постоянно състояние на предизборна кампания, значи всичко би трябвало да е наред.

 

"Българските патриоти" - "България над всичко."

 

Просто и първично име за патриотичната коалиция на ВМРО, НФСБ и "Воля" с възможно най-простото и първично тематично мото. Това очевидно ще е общата тема в кампанията на формацията за парламента - прости и еднозначни послания, които да не затормозяват излишно избирателя с нюанси или комплексни идеи.

 

В случая обаче това пасва на цялото коалиционно поведение в стил "Правим всичко в името на България - даже да се помирим помежду си и да оставим лидерите си извън листите с кандидати за депутати".

 

Проблемът на толкова простите послания обаче е, че на практика са обезличени още от самото начало. Затова и трите партии ще трябва да поработят доста в самата кампания, за да може някой като цяло да им обърне внимание и да ги запомни.

 

"Възраждане" - "България има нужда от Възраждане"

 

Забавна игра на думи си позволява другата националистическа формация, участваща в предизборната кампания - от една страна, България има нужда от нов процес като Възраждането на културно себеосъзнаване и възприемане на патриотични идеали, от друга страна - има нужда от партията на Костадин Костадинов, която да застане начело и да инициира този процес.

 

Има заигравка с патриотичното, но го има и моментът на нахаканото, пълно със самочувствие твърдение, че именно това е формацията, която ще свърши работа. Разбира се, малко въпросителни се пораждат от цялата тази идея, че патриотизмът е пенкилер за всички нужди на държавата, но да не изпадаме в излишна сложност.

 

"Българско лято" - "Справедливост за всеки"

 

Предвид проблемите на Васил Божков, лидерът на тази нова партия, с българското правосъдие, този слоган успява да предизвика весела усмивка. Справедливост за всеки, включително за този герой на българския обществен живот.

Какво ни говори това мото? Че новата партия ще се бори други българи да не изпадат в позиция като неговата? Че "Българско лято" ще пази нацията от своеволия в правосъдието? Малко ограничено би било това послание, но поне е добре да се знае какво да очакваш от кандидатите за власт в държавата.

 

Та какво можем да кажем за слоганите на партиите и коалициите преди вота? Има ги и са там. 

 

Интересното обаче е, че в един занаят като политиката, доминиран толкова силно от празните приказки, все пак има известна яснота кой къде се намира и какви са му приоритетите в тази кампания. Дали можеше и по-добре? Сигурно, но на думи така или иначе всеки може повече.

 

 

 

Станете почитател на Класа