Бузлуджа - паметникът, който разказва

Бузлуджа - паметникът, който разказва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.06.2021
  • Сподели:

Паметникът на Бузлуджа не се санира и не се реставрира - само се консервира, за да бъде предпазен от по-нататъшен разпад и да може да бъде посещаван. С това са се заели експерти

от Техническия университет в Мюнхен.

 

 

 

 

Всичко изглежда така, като че ли преди време на мястото са кацали извънземни и са изоставили там летящата си чиния - паметникът на Бузлуджа, открит през 1981-а година и тънещ в разруха от 1989-а година насам, пише швейцарският "Баублат". Бетонът корозира, мозайките са загубили цветовете си, през пропадналия купол може да се види небето. В крайна сметка затварят превърналия се в опасен монумент за посещения, но в момента там текат консервационни работи, в резултат на които той трябва отново да стане достъпен - благодарение на усилията на екип експерти от Техническия университет в Мюнхен начело с професор Томас Данцл. (С проекта са ангажирани и фондация "Проект Бузлуджа", и ИКОМОС - Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места.) 

 

В интервю, поместено на сайта на мюнхенския Технически университет, той разказва какви са плановете: "Ще се опитаме да  постигнем равновесие между съхраняването на руината и нейния контролиран разпад. Защото консервирането ѝ означава с минимални инвазивни средства да запазим състоянието, до което е стигнала през тези 40 години, откакто съществува. "Говорещият" строителен материал ни разказва какъв е бил паметникът някога - с монументални мозайки от над 900 квадратни метра, които са сред най-големите модерни образци в Европа. Над тях са работили 16 признати големи майстори на българското изкуство - те са монтирали над два милиона отделни мозаечни камъчета. Този материал ни разказва и историята на вандализма през 1990-те години на онези българи, които вече не са се идентифицирали с режима. Разказва ни и още една история: за новата младежка култура и нейните изразни средства - покриването на стените с графити или гонките с АТВ-та вътре в сградата. Тези истории се четат като книга".

 

- В какво състояние заварихте монумента?

 

- Постройката е голяма, намира се на върха на планината и е изложена на екстремни влияния от метеорологична и геоложка гледна точка. Работата е предизвикателство не само за духа, но и за физиката. От три години сградата е затворена за широката общественост, след като преди това е бил много атрактивно място за любителите на т.нар. "тъмен" туризъм - хора, които се интересуват например от запустели паметници на съветската епоха. Голяма част от покрива липсва и дъждът уврежда мозайките. А през зимата водата замръзва и нанася още по-големи щети.

 

- Как ще бъде консервиран паметникът?

 

Едновременно с изработването на плана за опазване и управление на Бузлуджа стартира и кампанията на фондация "Проект Бузлуджа"  - "Неписани истории за Бузлуджа", която събира документи за строителството и историята на монумента. Целта е да бъдат документирани знанията за паметника в разказите и спомените на хората, и да бъде съхранено неговото значение за съвременниците ни. Разчита се така да бъде насърчен диалогът между поколенията.

Станете почитател на Класа