Кьовеши предупреди никой да не се меси в работата на делегираните европейски прокурори

Кьовеши предупреди никой да не се меси в работата на делегираните европейски прокурори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.06.2021
  • Сподели:

Над 300 случая и 120 индивидуални жалби са постъпили за около 10 дни в Европейската прокуратура. Те са от различни страни, в това число и от България. Това съобщи на пресконференция в петък европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в София.

 

Кьовеши отказа да коментира конкретни сигнали до новосъзданеното европейско звено и частни случаи от България. Тя обаче уточни, че "само независима съдебна власт може да бъде гарант за правосъдие".

 

Европейската прокуратура е нов орган на ЕС, базиран в Люксембург. Тя разследва престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Много хора в България възлагат надежди на Кьовеши, тъй като предполагат, че новата институция би могла да извърши разследванията на корупция в България, които държавното обвинение не извършва или не успява да доведе до успешен финал.

 

Кьовеши предупреди, че ако някой се опита да се намеси в работата на делегираните европейски прокурори, това ще стане публично достояние. И тя лично възнамерява да огласи имената на тези, които се опитат да окажат натиск.

 

Визитата на Кьовеши протече на фона на протести срещу главния прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха движението по столичната улица „Г. С. Раковски“ пред Дома на Европа, където се състоя брифингът, даде от Кьовеши. Те скандираха "оставка" и "съд" за главния прокурор. На демонстрацията присъстваха и представители от Инициатива "Правосъдие за всеки", които организираха поредица протестни акции срещу Иван Гешев.

 

Протести срещу прокуратурата текат още първия ден на избирането на Гешев начело на държавното обвинение. Тяхната кулминация беше през ляото на 2020 г., когато прокуратурата влезе за обиск в президентската институция. Тогава към гражданските протести с искане на оставката на правителство и главния прокурор се присъедини и дясната, и лявата опозиция в България.

 

Основните упреци на опозицията са, че съдебната власт в София не е независима от политически натиск, както и че държавното обвинение се ползва като "бухалка", срещу политически противници на доскоро управлявалата партия на Бойко Борисов ГЕРБ.

 

В петък българските медии зададоха поредица от въпроси на Кьовеши, които бяха свързани с главния прокурор Гешев. Но тя отговоряше еднотипно, като отказваше да коментира вътрешни проблеми.

 

Тя отрече тълкуването, което евродепутатът от коалицията ГЕРБ/СДС Александър Йорданов (ЕНП) направи за визитата й. Йорданов беше допуснал, че посещението на Кьовеши може да се тълкува като знак за подкрепа към българския главен прокурор. "Не става дума за доверие и лични чувства, важното е да зачитаме правото по всяко време", каза тя.

 

Европейският главен прокурор отказа да коментира санкциите по закона „Магнитски“ и не отговори на въпрос каква оценка са санкциите на Вашингтон за работата на българската прокуратура.

 

След като поредицата от конкретни въпроси не доведе до конкретни отговори, пресата започна да задава "хипотетични въпроси". Един журналист попита за мнението на Кьовеши за някой главен прокурор, който огласява доказателства по дела, преди съдебно произнасяне. Отново лаконично, тя отговори, че подобна практика може дапопречи на разследването по дадения случай. Тя допълни, че по тази причина отказва да коментира и конкретни дела, влизащи в юрисдикцията на Европейската прокуратура.

 

За работата на Европейската прокуратура Кьовеши каза, че никой няма да се меси в работата на делата на отделните прокурори. А разпределението на случаите ще става електронно, без "човешка намеса".

 

Европейският главен прокурор обясни, че делата в институцията ще бъдат разрепределяни на случаен принцип. След това ще се осъществява надзор от постоянни състави дали съответното дело не се разследва прекалено дълго време и ще се проверява какви точно действия са извършени по него. Когато прокурорът иска да финализира делото, съответният постоянен състав ще решава дали то е готово да се внесе в съда.

 

На въпрос кога ще има конкретни резултати, европейският прокурор каза, че "конкретен резултат е свързан със съдебно решение". "Един прокурор може да работи и по 100 дела, но това все още не може да се нарича конкретен резултат", каза тя.

 

Кьовеши призова българските граждани, които имат сигнали за корупция или нарушения, които са в компетентността на европейската прокуратура, да подават сигнали на сайта на институцията. Уточни, че това може да става и на български език.

 

Във втория ден от посещението си в България Лаура Кьовеши се срещна с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима.

 

Посещението на Кьовеши е именно заради непопълнената квота на българските представители.

 

България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и тази бройка не подлежи на дискусия, каза тя още на първата си среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

 

От излъчените от Прокурорската колегия десет магистрати, Колегията на Европейската прокуратурата одобри като отговарящи на условията само четирима. Последваха призиви квотата да бъде попълнена с останалите под чертата. Съдебните кадровици във ВСС обаче прекратиха процедурата с мотив, че "останалите под чертата" не са събрали достатъчна подкрепа.

 

Пред журналисти Кьовеши уточни, че следващата сряда ще започне нова процедура и се надява с нея да бъде попълнена необходимата бройка от 10 души. Тя допълни, че звеното ще има нужда от "дръзки и смели прокурори".

Станете почитател на Класа