Патриот е, душа дава...

Патриот е, душа дава...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.06.2021
  • Сподели:

"Патриот е — душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!..."

 

Цитатът, разбира се, е на Христо Ботев - от стихотворението "Патриот".

 

Положението от 1873 г., когато е писана творбата, до ден-днешен за съжаление остава горе-долу непроменено.

И сега има доста хора, които обявяват гордо себе си за патриоти, но родолюбието им се изчерпва с лицемерни демонстрации като татуировка с облика на възрожденец, който гледа сърдито от бицепса, или някое поизбледняло знаме на терасата.

 

Междувременно - след тях и потоп! Последното не е по Ботев...

 

Причината е, че патриотизмът не е в мастилото по мускулите, трибагрениците и спорадичното отскачане до Жеравна или Роженския събор във везана тениска от супермаркет и пластмасови пафти от ку-ку магазина. 

 

Патриотизмът обаче е...

 

Да научиш децата си кои са Ботев и Левски, вместо да чакаш това да се случи в училище

 

На известен период от време, когато няма нито избори, нито пандемия, нито гей прайд, се появява някоя дъвка за обществото под формата на "Махат Ботев от учебниците! САБОДЕТЕ СЕ БАЛГАРИ!". Започва се бурно недоволство, тюхкане и лепене на стикери-трибагреници по профилните снимки из социалните мрежи.

 

И сега има доста хора, за които родолюбието се изчерпва с лицемерни демонстрации

И сега има доста хора, за които родолюбието се изчерпва с лицемерни демонстрации

 

Следват две обезпокоителни заключения - твърде много хора вярват на фалшиви новини и същият притеснително огромен процент разчита на училището да научи децата им на ВСИЧКО.

 

Нима ако не се преподават в класната стая, вие няма да обясните на децата кои са Ботев и Левски? Никак не е необходимо второкласник да рецитира "Майце си" и "Борба", но няма да му навреди да поназнайва кой е авторът им, дори и да го няма в читанката като портрет в полупрофил.

 

Да не мърсиш като Тасманийския дявол във вихъра си

 

Сещате се, онзи от детското филмче - върти се около оста си, а около него хвърчат трески, прахоляк, мръсотия и по-дребни животинки. Е, по същия начин изглеждат някои хора, само че от тях летят хартийки, фасове, опаковки от вафли и други по-дребни боклучета.

 

Познават се и по това, че първи се оплакват, че "тука е много мръсно, за какво ми отиват данъците, пу да му...".

 

Далеч по-голям признак на родолюбивост е въобще да не си и помисляш да хвърляш, а после да псуваш до девето коляно, или да пееш народни песни с пълно гърло и след това да метнеш остатъците от вечерята през терасата. Патриотизъм е да стискаш в ръка опаковката от вафла или дъвка и да изчакаш да намериш кошче, за да я изхвърлиш. Важи и за фасовете.

 

И, не, няма да натежат до състояние "мускулна треска".

 

Да почистваш след кучето си

 

И да не казваш, че те тая внушителна купчинка до входа не е от теб, а от йоркито на съседката, което бива разхождано веднъж годишно, когато е точно 33,4 градуса, не вали и няма полени, защото животното е върло алергично и крайно изнежено.

 

Да не почистваш сред любимия си Джеки, Ласи или Тара елиминира всякакви други патриотични пориви както по-силен покемон неутрализира по-слаб по време на дуел. Тоест, няма значение, даже и да прекарвате цяло лято над Жеравна само по потури и балкански сексапил, ако след това оставяте Джеки (Ласи, Тара) да мърси на воля.

 

Освен това кучето трябва да носи намордник, ако е над 5 килограма, защото "то не хапе" не е аргумент. Благодарим предварително!

 

Да бъдеш възпитан и отзивчив

 

А не когато съседът ти те поздрави с "Добър ден!", ти да отскачаш, все едно е болен от чисто нов вариант на коронавируса, да гледаш начумерено като инкасаторката за водата и наум да превърташ въпроса к'во па иска тоя.

Думи като "благодаря", "моля" и "за нищо" са много по-прекрасен символ на патриотизъм и загриженост към околните, отколкото татус на революционер под тениска без ръкав, но с щамповани шевици.

 

 

Мануела Геренова

Станете почитател на Класа