Синдикатите като медиатори

Ние ще сме лоялен партньор на всяка власт, която се бори срещу кризата, заяви вчера председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Изявлението на синдикалния лидер дойде по време на срещата между КНСБ и представители на политически формации. Целта на инициативата бе да се изготви стратегия за действия по време на криза.
Каузата е благородна, но и фундаментално сбъркана. Защото по цял свят и особено в южната част на Европа синдикатите са коректив, а не партньор на властта. Което всъщност е и истинската сила на профсъюзните организации, защото те са ефективни, когато реално отстояват социалните интереси на хората, а не когато правят политически декларации.
Факт е също така, че двата основни синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа“, сериозно се активизираха през последните няколко месеца, и то точно по време на горещата предизборна кампания. Както е факт, че управляващите от години не обръщат сериозно внимание на синдикалните протести, но преди избори по традиция радушно протягат ръка към профсъюзите.
На този фон, в който синдикатите се явяват медиатори на политическите партии, най-странни са протестните шествия преди парламентарните избори. КНСБ вече протестира на 16 юни, а „Подкрепа“ насрочи своя митинг за 27 юни. Защо синдикатите, които дълго време демонстрираха единство, кротко разделиха протестите си точно преди вота, също е интересно.
В такава ситуация сигурното е само, че хората, които се страхуват за работните си места заради кризата, едва ли ще имат полза от демонстрации срещу кабинет, който и без това си отива.

Станете почитател на Класа