Промяната е не само в мисленето, но и в действията

Обществото трябва да променя мисленето си и да възпитава у гражданите нетърпимост към корупцията. Това каза вчера вътрешният министър на кръгла маса контрол над корупцията в МВР. Властта не за първи път иска да си сменяме чипа. През декември например МВР призова всички оператори да разпратят есемеси “Не на корупцията“. Операторите обаче отказаха.
Факт е, че трябва да има гражданска нетърпимост към корупцията, но също така е факт, че и държавата трябва да има същата нетърпимост към явления, които подкопават авторитета на Темида.
Парадоксалното е, че вчера Кюстендилският окръжен съд реши, че дупнишките бизнесмени „братя“ Галеви трябва да излязат на свобода с гаранция от по 50 000 лева, за да станат депутати. И да се сдобият с имунитет. Галеви даже написаха писмо на обществеността, че като депутати се ангажират да защитават неуморно гарантираните права на всеки избирател.
Само да припомним, че те бяха обвинени в организиране на въоръжена престъпна група, заплахи, изнудване и пр. Подобни обвинения не се връзват със защита на правата на избирателите. И това със сигурност ще се отчете от евроекспертите, които са у нас, за да регистрират напредъка в реформите на съдебната система.

Станете почитател на Класа