"Съмнения за предубеденост". Защо трима съдии отказаха да гледат делото срещу прокурора, обвинил Еврото

"Съмнения за предубеденост". Защо трима съдии отказаха да гледат делото срещу прокурора, обвинил Еврото
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

Трима съдии от Софийския градски съд (СГС) един след друг са отказали да гледат делото срещу прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП), обвинен, че е повдигнал незаконно обвинение на изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото. Това става ясно от разпореждания им за отвод, с които Свободна Европа се запозна.

 

 

Само първият от тях - съдия Стоян Михов, сочи като причина за отвода си познанството си с подсъдимия. Останалите двама - Лилия Георгиева и Ани Захариева, приемат, че безпристрастността им може да бъде поставена под въпрос, тъй като са бивши прокурорка и следователка и са имали близки професионални отношения с ръководители в прокуратурата, някои - споменати в обвинителния акт срещу Сулев.

Това става на фона на обстоятелството, че обвинителят от СРП беше привлечен към наказателна отговорност от колегата си от Софийската градска прокуратура (СГП) Йордан Петров. Въпреки че двамата са работили в продължение на две години в една стая в Софийската районна прокуратура, Петров не си е направил отвод от разследването.

Йордан Петров участва и в разследването срещу евентуалната престъпна дейност на Еврото, и в това срещу убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса. Двамата са заподозрени като т.нар. брокери на влияние в съдебната система, които са изнудвали и заплашвали магистрати във връзка с водени от тях дела, включително и с компромати.

По разследването срещу Еврото бяха събрани редица свидетелски показания, уличаващи в корупционни връзки с него високопоставени прокурори, на повечето от които Йордан Петров е пряко подчинен. За разлика от тримата съдии в СГС, той обаче не е преценил, че това може да породи съмнения в безпристрастността му.

Сред уличените във връзки с Еврото е и лично временният главен прокурор Борислав Сарафов. В момента той е обект на разследване по новия специален механизъм за контрол на ръководителя на държавното обвинение и неговите заместници.

Междувременно Сарафов поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани Сулев от прокуратурата. Преди ден тя обаче отказа. Мотивите за решението не станаха ясни, тъй като то беше взето на закрито заседание.

 

Какви са мотивите за отводите на съдиите

 

Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление. СГП съобщи през октомври 2023 г., че той е повдигнал обвинение срещу Петьо Еврото без да извърши никакви други действия по разследването преди това. Повдигането на подобно обвинение срещу прокурор е необичайно, тъй като решенията, които те взимат по служба, са защитени от т.нар. функционален имунитет. Същото е положението със съдиите и следователите.

Първият съдия, който отказа да гледа делото срещу прокурор Сулев, беше Стоян Михов. Преди повече от две седмици СГС информира медиите, че магистратът си е направил отвод, тъй като е командирован от Софийския районен съд, където е поддържал колегиални отношения с обвиняемия.

Според съобщението на съда Михов е отказал да гледа делото, "за да бъдат избегнати каквито и да е съмнения относно безпристрастността на съдията".

Следващият съдия, на когото на случаен принцип е разпределен казусът, е Лилия Георгиева. В свое разпореждане от 14 март тя посочва, че в обвинителния акт срещу Сулев "на множество места" се споменава името на Сарафов, с когото е "в добри колегиални отношения".

Георгиева е бивша районна прокурорка на Самоков и според мотивите ѝ за отвода познанството ѝ със Сарафов може да провокира "съмнения за предубеденост и заинтересованост при решаване на делото". Тя никъде не посочва да познава Сулев.

След нея делото му се пада на съдия Ани Захариева. Тя е бивша следователка и по този повод посочва в разпореждането си за отвод, че е в "дългогодишни близки приятелски отношения с прокурори в същата прокуратура, които са колеги с подсъдимото лице и поддържат лично професионални контакти с него".

"Отделно от това в обвинителния акт са посочени административни ръководители на прокуратурата, един от които е бил и моя пряк ръководител в продължение на около пет години", допълва съдия Захариева.

Затова тя преценява, че ако остане в съдебния състав, който гледа делото срещу Сулев, това "би могло да породи съмнения относно евентуалната ми косвена заинтересованост от изхода на делото". Захариева също не посочва да познава лично подсъдимия обвинител.

След нейния отвод системата за случайно разпределение в СГС е определила съдия Аделина Иванова да гледа делото срещу Сулев, потвърдиха пред Свободна Европа от съда. Засега няма данни тя да се е отвела от разглеждането на казуса.

 

Какво свързва делата срещу Еврото и Нотариуса

 

Петьо Еврото беше осветен още през 2020 г. като основен участник в аферата "Осемте джуджета" в едноименното разследване на Антикорупционния фонд (АКФ). Прокуратурата не се активизира публично по този случай.

Същата година двама съдии - Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, заявиха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че са обект на натиск и заплахи от Мартин Нотариуса и негови съучастници. През 2021 г. АКФ осветли и схема за влияние на Божанов в закритите впоследствие специализирани съд и прокуратура. Прокуратурата отново не се активизира публично.

След смъртта на Нотариуса стана ясно, че бившата жена на Еврото Любена Павлова е била в близки отношения и с Нотариуса. По информация на BIRD и бТВ Павлова е закупила мезонет от фирма на Божанов в качеството на пълномощник на продавача. Това, на практика, означава, че е продала жилището сама на себе си.

Разследвания срещу предполагаемите престъпни схеми на Еврото и Нотариуса започнаха едва през пролетта на 2023 г. Междувременно ГЕРБ и ДПС свалиха доверието си от бившия главен прокурор Иван Гешев, той беше уволнен от ВСС, а на поста му временно беше назначен дотогавашният му заместник Борислав Сарафов. Двамата влязоха в открит конфликт и започнаха да си разменят взаимни обвинения в близост до кръговете около Еврото и Нотариуса.

След като Божанов беше убит, стана ясно, че СГП е планирала той да бъде задържан по делото, започнало срещу него в края на април 2023 г., но покушението му е осуетило ареста. До момента по делото за предполагаемата му престъпна група не са повдигнати обвинения срещу никого.

Обвинения обаче бяха повдигнати по делото, започнало в СРП срещу Еврото в края на май 2023 г. По него Сулев обвинява Петьо Петров и приближения до него Кристиян Христов за принуда и незаконни записи. След това разследването беше иззето от СГП и обвиненията срещу двамата са свалени с обяснението, че са били незаконни. Еврото беше обвинен заедно с бившата си жена само за това, че незаконно е придобил злато, собственост на потърпевшите от аферата "Осемте джуджета" бизнесмени Илия Златанов и синът му Явор.

Във връзка с този случай бяха повдигнати и обвинения на бившия обвинител от спецпрокуратурата Дилян Деянов, а впоследствие и на колегата му от СРП Сулев.

Преди малко повече от месец прокуратурата оповести за пръв път информацията, че Йордан Петров от СГП е разследвал своите колеги от Софийската районна прокуратура, участвали в разследването срещу Еврото. Именно този прокурор беше установил, че това дело е било водено незаконно под давлението на Гешев и бившата районна прокурорка на София Невена Зартова с цел да бъде уличен в престъпление Сарафов.

Йордан Петров твърди, че в рамките на това производство са изфабрикувани показания за участие в аферата "Осемте джуджета" на Сарафов, заместник апелативната прокурорка на София Емилия Русинова, градската прокурорка Илиана Кирилова и заместничката ѝ Божидара Ганева. Въпреки че Кирилова и Ганева се явяват ръководителки на Йордан Петров, той не си е направил отвод от това дело.

Както Свободна Европа писа, той не си е направил отвод от разследването срещу Еврото и на основание на факта, че в миналото е имал лични близки отношения с Ганева. Това обстоятелство не беше отречено нито от Йордан Петров, нито от Божидара Ганева.

 

 

Борис Митов

Станете почитател на Класа