Европрокуратурата разследва хотели в ски курорт. Какво друго проверява в България

Европрокуратурата разследва хотели в ски курорт. Какво друго проверява в България
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

Европейската прокуратура (ЕП) в София провежда претърсвания в два хотела в български ски курорт в рамките на разследване за измама със субсидии по програмата Covid-19. За това съобщи в четвъртък сайта на институцията.

Това е трето поредно съобщение от европрокуратурата относно нейни разследвания в България през последните дни.

Според разследващите през 2020 г. и 2021 г. българско дружество е получило 220 000 евро от Европейския социален фонд (ЕСФ) по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсиране на възнагражденията на персонала, когато туризмът е бил спрян по време на пандемията.

Предполага се, че работодателят е поискал от някои от служителите да върнат част от получените заплати, докато от тяхно име са били подправени документи, които да докажат, че служителите наистина са получили финансовата компенсация.

За подозренията е съобщила Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), а претърсванията в четвъртък сутринта са извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

В рамките на последната седмица европрокуратурата съобщи, че е внесла и две обвинения за измами с евросредства в българския земеделски сектор:

 

за използване на фалшиви документи с които незаконно са получени над 220 000 евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (85%) и от държавния бюджет на България (15%). Според разследващите парите са били за изграждане на отоплителна, вентилационна и климатична инсталация, но ответникът не е отговарял на условията за получаване на средствата от ЕС.

за измами при проекти за отглеждане на селскостопански продукти, изцяло финансирани от ЕС. Според ЕП през 2020 г. заподозреният е кандидатствал от името на три различни дружества за средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и е получил 190 000 евро, но са открити несъответствия между декларираната продукция и действително получената реколта.

Какво още се разследва

Европейската прокуратура заработи през 2020 г. Тя е независимата прокуратура на ЕС и отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Главен прокурор на ЕП е бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши.В ЕП участват 22 от всички 27 страни в Европейския съюз. България стана една от тях през 2021 г., след като Кьовеши отхвърли няколко предложения за европрокурори в страната.

Същата година ЕП съобщи, че проверява бонуси, платени със средства от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Първото дело на ЕП за злоупотреби с евросредства в България започна през 2022 г. Тогава главен експерт в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) беше обвинен в изнудване и получаване на два подкупа на обща стойност 10 000 лв. от земеделски производител от пловдивско село.

През 2023 г. стана ясно, че ЕП разследва схема за търговия с луксозни коли в България и Франция.

Институцията разследва и измами за милиони евро, свързани с вредни емисии в България.

Друго разследване на ЕП е свързано с предполагаеми злоупотреби и пране на пари по жп проекти за над 241 млн. евро

По-късно през 2023 г. ЕП съобщи, че е извършила обиски по разследване за възможна злоупотреба с евросредства по проект за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци.

Ремонтът на жълтите павета също стана обект на разследване на институцията.

 

През 2022 г. стана ясно, че ЕП е получила сигнали и работи по общо над 120 случая, свързани с предполагаеми злоупотреби с европейски средства в България, свързани най-вече с обществени поръчки, стопански субсидии, измами в сферата на строителството, както такива с фондовете за възстановяване от пандемията от коронавирус.

Станете почитател на Класа