ГЕРБ пита: Как държавният служител Бойко Рашков е придобил 19 имота и резиденции като на шейх

ГЕРБ пита: Как държавният служител Бойко Рашков е придобил 19 имота и резиденции като на шейх
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.06.2021
  • Сподели:

 

Имотното състояние на вицепремиера лъснало покрай публикуван негов брачен договор след 40 години брак

 

 

Има ли Бойко Рашков 19 имота и по какъв начин ги е придобил?

 

Този въпрос зададе Маноил Манев от ГЕРБ относно имотното състояние на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това стана на пореден извънреден брифинг в централата на партия ГЕРБ днес, предаде репортер на Novini.bg.

От ГЕРБ заговориха и за информация в медийното пространство за това, че е публикуван брачният договор на Рашков, от който става ясно за имотите му. И запитаха как като цял живот си бил държавен служител, имаш такова благосъстояние. Самият договор е сключен след 40 години брак.

“Много е лесно да се явяваш като носителя на правдата в едно правителство, назначено от президента Радев, но дължиш отговор аджеба с какви пари един следовател, след това шеф на Бюрото за контрол на СРС-та, после преподавател взе, че направи такава имотна сага около себе си”, коментира Манев.

Той настоя, че вместо да говори за “лоши хора”, Рашков дължи отговори по тази тема, за да “знаят хората и ти кой си”.

Разследване на агенция ПИК, която публикува брачния договор на Бойко Рашков, установява, че настоящият вътрешен министър е най-богатият политик у нас.

Бившият следовател Рашков и съпругата му Мария Михова, която е нотариус, притежават резиденция, къщи, множество апартаменти, основно в София и Несебър, гаражи и няколко парцела в различни точки на страната.


След 40 години брак съпрузите поделят 19 имота и значителна сума пари на влог. 

Най-шикозният имот е двуфамилна резиденция в София, която се простира на 700 кв. застроена площ с 1800 квадрата двор в полите на Витоша. Тя се състои от няколко самостоятелни апартамента, фитнес, сауна, басейн, два огромни гаража от 140 квадрата и цели 3 склада с големината на панелки. В резиденцията има още два апартамента с по-скромна квадратура, но пак с всички екстри и покрити тераси.

Данъчната оценка на владението е 490 000 лв. Пазарната стойност е по четири! Фитнесът от 40 квадрата е с топла връзка към стълбището и английския двор, разполага и със собствена баня с толаетна. Към него е инсталирана модерна сауна плюс сервизни помещения.


Резиденцията притежава и собствено перално помещение от 17 квадрата. Особена екстра е постоянно отопляемият басейн, към който се излиза през английски двор с покрита веранда.


Според брачния договор при развод резиденцията остава за Бойко Рашков.

 

В Несебър на брега на морето семейството разполага с многофамилна къща, разделена също на няколко апартамента.Общо морското имение на вътрешния министър разполага с 6 бани и тоалетни.


Към огърлицата от недвижимости прибавяме две къщи в китното старопланинско село Антон с двор 1200 квадрата плюс басейн.  отделно Отделно към имотите на семейството се прибавят и в София - апартамент в "Красно село" - 98 кв.м. с таван и мазе, апартамент в "Люлин" 3 - 55 квадрата с мазе, апартамент в нов затворен комплекс в жк "Младост" 4 с магазини и гаражи, апартамент в "Лозенец" - 145 кв.м. с два гаража, още един в "Лозенец" - 110 кв.м. с гараж.

 

Според експерти пазарната стойност на имотите надхвърля фамозните 2 милиона евро!


В същото време се оказва, че през 2018 г. Рашков пропуска да декларира доходи от „друга стопанска дейност“ на семейството в размер на близо 645 000 лв. В декларацията за календарната 2017 г. са констатирани и други фрапиращи несъответствия – като декларирането на парични средства по банкови сметки в размер на 82 016 лв., вместо 200 664 лв. Липсват данни за съпругата - парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 62 606 евро; 15 787 евро; 58 392 евро; 11 488 лв.; 21 352 лв.;155 912 лв. и в размер на 20 896 евро. Към онзи момент Бойко Рашков е на длъжност директор на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Друг важен момент от брачния договор предвижда подялбата на влоговете и банковите сметки на съпрузите. Според клаузите всеки запазва своята сума, като Бойко Рашков остава единствен собственик на 750 000 лв., които държи на влог.

Манев отправи и критика, че вътрешният министър е част от предизборната кампания на Радев и го определи като “сивия говорител”. По думите му бившият депутат Рашков дължи отговори и за “оная резиденция, дето е като на шейх” преди да се изявява като носител на правдата. Маноил Манев настоя, че с разкритията си и с поставените въпроси пред медиите от ГЕРБ искат да изсветлят нещата около Рашков, но и около други членове на кабинета. Така днес от партията отново питаха за бившия бизнес на новия шеф на ДФ “Земеделие” Борис Михайлов.

Маноил Манев обвини Рашков, че превишава правомощията си като министър на вътрешните работи. И му припомни какви са неговите функции. А те, по думите на Манев, не включват оперативна работа, приемане на сигнали, реализиране на разследвания и “привиквания на следователи”.

“Това не е нормално!”, възкликна той.

“Борбата срещу институционалността достигна своята граница. Лудост е това, което случва в момента”, настоя още той.

Маноил Манев попита и къде са доказателствата за подслушвани лица, за които Рашков твърдял. Припомни епизод от живота на 43-тото Народно събрание, когато настоящият министър говорел за подслушвания.

“Тръшна там 25 човека подслушвани и всичко това оттече”, разказа накратко Манев.

ГЕРБ са се подразнили от поведението на Рашков по време на участието му в конференция за борбата с трафика на хора, където е имало похвали за действията на държавата в тази посока. Според Манев обаче Рашков се е опитал да заглуши това.

“Много му беше важно той да отклони вниманието от всичко това и да почнем да говорим пак за някакви други неща, които не бяха важни”, каза той.

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1624532826.jpg

 

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1624532807.jpg

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1624532779.jpg

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1624532744.jpg

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1624532586.png

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1624532571.jpg

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/pics/1624532555.jpg

 

http://epicenter.bg/images/news/62021/thumbs/main_1624533293.png

 
 
 

 

Станете почитател на Класа