Кузман Илиев: По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Изумен съм от Асен Василев в момента

Кузман Илиев: По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Изумен съм от Асен Василев в момента
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.12.2023
  • Сподели:

"По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Бюджетът какво е? Минава финансовият министър с неговия антураж от хора, които са в НАП, т.е. с принудата и събира от всички ни едни пари, от всички ни.

 

 

 

Представете си това е един вход, в който има апартаменти, хората живеят вътре, и минава касиерът събира някакви пари и казва: "Сега ще ви направя по-богати“, и ние ще му изсмеем, ще му кажем: "Ти няма как да направиш по-богати, станали сме по-бедни. Дай да видим сега как ще похарчиш парите“. И ако той реши да ги даде за нещо, което е в полза само на хората от първия етаж, то тези на горния етаж може да се облагодетелствани под някаква форма, но може и да не са особено и обеднели със сумата, която са дали". Това коментира за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев.

Бюджетът на една държава е онова, което политиците взимат от хората, които работят и трябва да се харчи ефикасно, категоричен бе той.

"А това което ние правим, е че взимаме все повече и повече, и харчим доста неефикасно. В един момент на хората от кооперацията им стигат парите, защото някой минава много често и с много големи суми. Аз съм изумен от това, което прави г-н Асен Василев в момента. Според мен това, което той прави е: поглежда електоралните групи, поглежда хората, които биха били полезни да бъдат така да се каже "подхранени с парите от всички ни", и казва: "Още 10 милиарда на това, което има досега. Ако обичате, НАП, съберете ги както знаете. Ако обичате, Министерство на финансите, измислете какъв данък безумен, не ме интересува какъв е данъкът. Тези пари ми трябват, защото аз искам да ги раздам. И на тези групи, на които ги раздам, да им кажа: аз ви ги давам.“ Не, не ги давате вие, г-н Василев. Вие ги взимате от хора, които ние не виждаме как фалират, ние не виждаме как са в безумна ситуация да не знаят утре дали ще се обади Бакшиша, слава Богу, май няма да се портят едни други пред НАП, слава Богу, и това май пада. Вие просто раздувате разходите, които не са ваши пари. Вие взимате парите от онези, които работят", коментира Кузман Илиев.

"Ако не можем да определим кое ни е важно и сме две напред-една назад, и постоянно се лутаме, правим зиг-заг и политически лупинги, изглеждаме несериозни. Днес има такса за руския газ, утре няма такса за руски газ, днес има дерогация, утре няма дерогация. Вие виждате, че това го правят едни и същи хора в рамките на няколко дни. Днес подкрепяме Терзиев, утре не подкрепяме Терзиев. Едно и също. Т.е. очевидно ние нямаме стратегическа визия за следващите 5-10 години за неща, които трябва да се случват сега, примерно в енергетиката, очевидно, че правим всичко на парче и е много къс хоризонтът. България може сама да си дефинира стратегическия интерес, задължена е", каза още Илиев.

 

Станете почитател на Класа