Мика Зайкова: Бюджет 2024 г. е фантасмагория

Мика Зайкова: Бюджет 2024 г. е фантасмагория
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.12.2023
  • Сподели:

Бюджет 2024 г. е неосъществим, той е една фантасмагория. Приходната му част въобще е несъвместима с трезвото мислене, а разходната - е прекалено разточителна. Това обясни пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова относно парите за следващата година, които народните представители гледат на първо четене.

 

 

"За 2024 г. е заложен ръст на БВП 3,2% - това е първата фантасмагория. Нито една световна агенция не дава такъв ръст: ЕК прогнозира 1,7%, Световната банка - 1,9%, МВФ - 2,4 %. Дори БНБ дава ръст 2,7%. Цял свят върви към криза. Нашият основен търговски партньор е Германия, нашият стокооборот с нея е 67% от целия. Германия обаче е в рецесия. Освен нея още 10 страни от еврозоната са в рецесия. Икономиката на САЩ е под въпрос, при нея има нещо много страшно - нейният външен дълг е 120 % от брутния вътрешен продукт - 13 трилиона. Освен това доларът вече е изключително нестабилна валута заради БРИКС", посочи експертът.

Според Зайкова 3-процентният дефицит е на кантар, защото промишленото производство на България за последните две тримесечия намалява с 11%. Приходите от ДДС играеха основна роля, но то също намалява. Износът намалява 3, 2 пъти за последните 2 години. Няма какво да предложим на външния пазар, което да носи ДДС.   

Откъде ще вземат пари, за да покрият щедрите разходи, заложени в Бюджет 2024 г. Ясно е, че фантасмагориите в приходната част няма да се сбъднат. 

"Ясно е, че екзотичните данъчни измислици като данък върху бакшишите, данък донос - бонус, или събиране на касовите бележки няма да се получат, защото:
- диференцираните ставки остават
- няма да посегнат на свръхпечалбите на банките, нито ще разширят данъчната им основа чрез обезценките
- кризата ще снижи вноса, а оттам приходите от ДДС, също така рязко ще се понижи промишленото производство
- липста на преки чужди инвестиции ще минимизира до нула възможностите за иновации от обновление на техниката и технологията, а оттам появата на нови стоки и услуги с висока добавена стойност т.е. износът ще намалее в пъти, като това обстоятелство се подсилва от факта, че Асен Василев обира 100% от пъчалбата на държавните дружества и ги лишава не само от средства за обновление, но и за спешни извънредни ремонти, както и частните електроенергийни дружества, които лишава от значителна част от печалбата и събраните средства пилее в субсидии на когото трябва и на когото не трябва", анализира Зайкова.

Тя очаква парите от ПВУ да дойдат догодина евентуално и то до 50% намалени. "Естествено първо ще посегнем на капиталовите разходи, които са касичката на Асен Василев. Но те няма да стигнат, затова както и тази година ще вземем външен заем, а това означава - високи лихви, тъй като сме извън еврозоната. Освен това ще погасяваме и стар дълг, което  ще ни струва скъпо над 19-11 млрд. плюс лихви между 7 и 9%. Дълговата спирала ще се завърти и през следващите години, което за икономика в криза, е трудно изпълнимо", предупреди експертът.

Станете почитател на Класа