Министерството на финансите отчете недобра събираемост на приходите на Столична община

Министерството на финансите отчете недобра събираемост на приходите на Столична община
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.10.2023
  • Сподели:

Министерството на финансите отчете недобра събираемост на собствените приходи на Столична община. Несъбраните данъци от минали години, без тези, които са изтекли по давност, при "Данък недвижими имоти" възлизат на 82,4 млн. лв., или събираемост от 23,2%. От "Данък превозни средства" не са постъпили 81,8 млн. лв. – 17,4%, а при "Такса битови отпадъци" – 228, 5 млн. лв., или 17,9%.

 

 

Към 30 септември Столична община има просрочени вземания в размер на 26,1 млн. лв., докато в края на миналата година са били в размер на 21,4 млн. лв.

От предоставените субсидии за вътрешноградски транспорт на Столична община за тази година са планирани 89 млн. лв., колкото е размерът им по актуализирания закон за 2022 г., като към края на септември са усвоени 66,8 млн. лв. или 75% от планираните, съобщи финансовото министерство.

От ведомството на Асен Василев уточняват, че предоставените компенсации на Столична община за безплатни и по намалени цени пътувания по вътрешноградския транспорт на различни категории лица, от различни социални групи, към края на третото тримесечие са усвоени 41,5 млн. лв. при 75% изпълнение от планираните за тази година 55,4 млн. лв.

От финансовото министерство напомнят, че при финансирането на изграждане и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища, по програмата за Министерството на образованието и науката на национално ниво от държавния бюджета годишно се отпускат по 70 млн. лв.  До момента общините са усвоили 22,3 млн. лв. или изпълнението е 32%.

Столичната община, като бенефициент, е кандидатствала по програмата и са одобрени разходи от 10 млн. лв. – за изграждане на основно училище в кв.20 на Студентски град и основно училище в местността "Манастирски ливади-запад".

Допълнително, в изпълнение на постановления на Министерския съвет от 2020 година по бюджета на Столичната община са предоставени средства в размер на 65 млн. лв. от държавната хазна за изграждане, разширение, основен ремонт и реконструкция на детски ясли и детски градини на територията на общината. По данни от отчетите за финансиране на капиталовите разходи на Столична община тези средства са усвоени за изграждане на общо 55 броя детски ясли и градини.

За тази година в капиталовата програма на Столична община по уточнен план са планирани общо средства в размер на 53 млн. лв. за основен ремонт и реконструкция на общо 61 детски заведения – 43 млн. лв. за детски градини и 10 млн. лв. за девет детски ясли. От тях, около 14 млн. са с източник на финансиране от  целева субсидия за капиталови разходи по Закона за държавния бюджет за 2023 г. или около 26% от общо разходваните средства.

До края на септември от Столична община са изплатени 3,3 млн. лв като компенсация на родители, които живеят в София, но няма места за децата им в държавни и общински детски градини или училища. Средномесечният брой деца, за които е получена компенсация, възлиза на 1049 деца.

За неприети деца в детски ясли и яслени групи от бюджета на Столична община са излезли 4,4 млн. лв., като средномесечният брой деца, за които е изплатена компенсация, възлиза на 1 782 деца.

Целевата субсидия на Столична община от бюджета през 2022 г. спрямо 2021 г. е увеличена с 9,2 млн. лв. или 78%, а през 2023 г. - със 2,2 млн. лв. или с 11%.

Целевата субсидия на Столична община от държавния бюджет към 30 юни за „Здравеопазване“ за капиталови разходи общината отчита налични, неусвоени средства по сметки – 157 млн. лв., а за „Образование“ – 29,5 млн. лв.

Станете почитател на Класа